Yepyeni bir çocuk dergisi çıktı: “Kıpırtı”

Yepyeni bir çocuk dergisi çıktı: “Kıpırtı”

22/03/2021 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi
Dilek Yılmaz

Kısa bir süre önce yepyeni bir çocuk dergisi edebiyatseverlerle buluştu. Eksi 18 Edebiyat Topluluğu‘ndan Dilek Yılmaz‘ın yaptığı çağrı sonucunda yaklaşık 70 çizer ve yazarın katkısıyla hazırlanan ‘Kıpırtı‘ çocuk dergisi 1 Mart itibariyle yayın hayatına başladı. İki aylık periyodlarla okuyucuyla buluşacak olan dergiyi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirebilir ve bilgisayar, tablet ve telefonlarınızda rahatlıkla okuyabilirsiniz.

Çocukların gelişimine katkı sunuyor

Bireysel ve toplumsal gelişim için çocuk edebiyatının önemine vurgu yapan topluluk tarafından hazırlanan dergi “ağaç yaşken gelişir” ilkesine ve çocuğa görelilik yaklaşımına uygun olarak hazırlandı. İzmir’de faaliyet gösteren Zikzak Grup ve Yakın Kitabevi‘nin kurumsal paydaş olarak katkı sunduğu dergi, çocukların okuma alışkanlığı, hayal gücü, merak, eleştirel düşünme ve sorun çözme becerilerinin gelişimine katkı sunmayı amaçlıyor.

Yetişkinlerin çocuklara seslendiği bir yayın olmayı reddediyor

Sadece yetişkinlerin çocuklara seslendiği bir yayın olmayı reddeden Kıpırtı’nın içerik üretim süreçlerinde esas olarak çocukların yer alması hedefleniyor. Dil gelişiminin çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çeken ve evrensel değerleri önceleyen bir bakış açısı ile hazırlanan dergide öncelikli olarak öykü, şiir, masal gibi edebi eserler yer alıyor. Edebi eserlerin yanı sıra bilim, felsefe ve tarihle ilgili metinler de çocuklarla buluşmayı bekliyor.

Okuyucu odaklı bir dergi

Kıpırtı çocuk dergisinde okuyucuların katılımcı olmasını hedefliyor. Bunun için de dergi içerisinde özel bölümler var. Örneğin; Handan Gökçek, hikayesinin sonunu okuyuculara bırakmış. Hikayenin sonu için okuyuculardan gelecek yanıtlar bir sonraki sayıda ve sosyal medya hesaplarında yayınlanacak. Ayrıca dergini ikinci sayısından itibaren okuyucular ‘Sizden Gelenler’ köşesinde resimlerini, şiirlerini ve öykülerini yayınlayabilecek. Yazılarınızı [email protected] e-mail adresine gönderebilirsiniz.

Kıpırtı Çocuk Dergisi Yayın Kurulu
(Hasan Karaca, Başak Fındıkçıoğlu, Serap Şahin, Filiz Gündoğan, Osman Torun, Elif Bülbül, Elif Çelebi, Dilek Yılmaz, Nevzat Süer Sezgin, Yusuf Çağlayan)

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu kimdir?

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu farklı yaşlardan ve farklı mesleklerden gelen insanların, çocuk edebiyatı konusunda birlikte çalıştığı bir topluluk. İzmirli eğitimci ve yazar Nevzat Süer Sezgin‘in çağrısı ile kendisi tarafından gerçekleştirilen Yetişkinler İçin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Atölyesi‘ne katılan edebiyatseverin katılımıyla temelleri atılmış. İçinde öğretmenler, çizerler, avukatlar, doktorlar, felsefeciler, mühendisler, reklamcılar ve daha birçok iş alanında çalışmış çalışmaya devam eden insanlar var.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu hakkında daha fazla bilgi için web sitesini inceleyebilirsiniz.

Kıpırtı Çocuk Dergisi’nin sosyal medya hesaplarına linklere tıklayarak Facebook, İnstagram ve YouTube sayfalarına sosyal medya hesapları üzerinden erişilebilir.

(A.K.)