Kitap tanıtımı: Korsan Kız Daniela – Kemal Altunboğa

Kitap tanıtımı: Korsan Kız Daniela – Kemal Altunboğa

23/05/2021 Kapalı Yazar: Kemal Altunboğa

Neden bütün erkekler güçlü ya da yakışıklı? Neden bütün kızlar güzel ya da naif? Bunlar olmak zorunda mı? Erkekler korsan, itfaiyeci, gemi kapatanı olabiliyorken neden kızlar olamıyor? Kızlar sadece öğretmen ya da hemşire mi olmak zorunda? Hiç tır şoförü olan bir kızla karşılaştınız mı? Ya da iş makinesi kullanan? Bir kız, korsan olsa ne olur acaba?

Sadece erkekler korsan olabilire en güzel cevabı Daniela veriyor. Daniela’nın tek amacı Simsiyah Timsah’ta korsan olabilmek. Korsan olabilmek içinse belli sınavları geçmesi gerekiyor.

Balık tutmak, meşe ağacı gibi güçlü, şimşek kadar hızlı, yılan kadar sinsi, berbat yemekler yapabilmek ve gizli hazinelerin yerini bulabilmek… Sınavın bütün gerekliliklerini yerine getiriyor. Ancak Simsiyah Timsah’ın korsanı Kulağıkesik, “Sen bu gemide korsan olamazsın” diyerek Daniela’ya karşı çıkıyor. Neden mi? Kız olduğu için… Geminin tek kuralı oğlanların korsan olarak kabul edilmesi. Ancak gemideki diğer korsanlar bu duruma karşı çıkar. Çünkü Daniela korsan olabilmenin bütün özelliklerine sahiptir. Kulağıkesik ne kadar kaptan olduğunu söylese de diğerlerini ikna edemez.

“Kulağıkesik, kaptan olabilmek için belli özelliklere sahip olabilmek gerekiyor. Bunlardan en önemlisi adil olmak. Daniela’yı sadece kız olduğu gemiye kabul etmiyorsun ve bu hiç adil değil.”

Korsan Kız Daniela, Susanna İsern & Gomez’ın yazdığı ve resimlerini çizdiği bir kitap. Türkçeye Nazlı Gürkaş’ın çevirdiği, Tekir Kitap’tan çıkan kitap, oğlanların yapabildiği işleri kızların da yapabileceğini gösteriyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, cinsiyetçi tutuma ve adaletsizliğe karşı yeni kaptan küçük kız Daniela.