47 kuruluştan çağrı: Türkiye #ParisİklimAntlaşması’nı imzalasın!

47 kuruluştan çağrı: Türkiye #ParisİklimAntlaşması’nı imzalasın!

23/04/2021 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

2020 yılı Türkiye’de en çok aşırı hava olayının görüldüğü yıl oldu. Başta şiddetli yağışlar, fırtına ve dolu olmak üzere Türkiye’de 984 aşırı hava olayı görüldü. İklim krizi küresel bir sorun ve çözümü için 191 ülke Paris İklim Anlaşması’nı onaylayarak bir araya geldi. Türkiye, #ParisiOnayla’mayan 6 ülkeden biri. Bu duruma karşı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) süreci tamamlaması için 47 kuruluş bir imza kampanyası başlattı.

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı 2016 yılında imzaladı ancak aradan geçen beş yıla rağmen anlaşma, TBMM’de gündeme getirilip onaylanmadı. Bu duruma karşı kampanya yürüten kuruluşlar, Türkiye’nin gerekli süreci tamamlamasını ve anlaşmaya taraf olmasını istiyor.

Paris Anlaşması nedir? Neden onaylanmalıdır?

30 Kasım-11 Aralık 2015 tarihlerinde Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (BMİDÇS) 21’inci Taraflar Konferansı’nda 195 ülkenin onayıyla kabul edilen Paris Anlaşması, iklim değişikliğine karşı küresel çapta verilen mücadelede tarihsel bir dönüm noktasıdır. 4 Kasım 2016 itibariyle yürürlüğe giren Paris Anlaşması, iklim değişikliği tehlikesine karşı küresel sosyoekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesini hedeflemektedir. Paris anlaşması, sera gazı emisyonlarının tavan yaptığına ve yüzyılın ikinci yarısında iklim sorununun çözülmesi gerektiğini dikkat çekerek, mümkün olan en kısa sürede uygulanması gereken küresel bir eylem planı ortaya koymaktadır.

Anlaşmanın uzun dönemli hedefi, endüstriyelleşme öncesi döneme kıyasen küresel sıcaklık artışını 2°C ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5°C’ in altında tutmayı amaçlar. Bu hedef fosil yakıt (petrol, kömür vb.) kullanımının gitgide azaltılarak, yenilenebilir enerjiye yönelmektir.

1,5°C ile 2°C arasında ne fark var?

Hükümetler arası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) ortaya koyduğu veriler 1,5°C’lik bir ısınmanın 2°C’ye göre nispeten daha güvenli olacağını vurguluyor. IPCC’ye göre ortalama yüzey sıcaklığındaki artış 1,5°C’yi bulduğunda %100 artması beklenen sel riski 2°C’lik bir ısınmayla %170’e ulaşacak. Ayrıca şiddetli kuraklığa maruz kalan insan sayısı 1,5°C’lik bir artışta 350, 2°C’lik bir artışta 410 milyona çakabilir. Aşırı sıcak hava dalgaları ise dünya nüfusunun %9’u yerine % 28’ini etkileyebilir. Bununla birlikte her 0,5°C’lik artışın tarımda ürün verimliliğini daha da düşüreceği biliniyor.

Birleşmiş Milletler, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf 197 ülkeden 191’i Paris Anlaşmasını onayladı ve imzaladı. Onaylama sürecini tamamlamayan 6 ülke kaldı. Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve Türkiye. İmza kampanyasını başlatan kuruluşlar, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olmaması halinde uluslararası iklim müzakereleri sürecinin büyük oranda dışında kalacağını belirtiyor.

Ekosfer Derneği‘nin Change.org üzerinden başlattığı imza kampanyasında şunlar ifade ediliyor:

“Bilimsel çalışmalar Türkiye’nin iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Tanıklık ettiğimiz sıcak hava dalgaları, sel baskınları, şiddetli yağışlar ve kuraklıklar yaklaşan felaketin ilk uyarıları. Bu felaketi önlemenin ve iklim krizinden çıkmanın yolu, bir an önce harekete geçerek Paris Anlaşması’nı onaylamaktan ve küresel iklim hareketinin bir parçası olmaktan geçiyor. Bu yüzden de Türkiye daha fazla beklemeden Paris Anlaşması’nı onaylamalı ve iklim krizini durdurma konusunda ilk adımı atmalı.”

İmza kampanyasına destek vermek için linki ziyaret edebilirsiniz.

Kampanyaya destek vermek için hastag: #ParisİklimAnlasmasi

Kampanyayı destekleyen kurumlar;

Akdeniz Koruma Derneği
Antalya Ekoloji Meclisi
Ayvalık Tabiat Platformu
Bartın Platformu
Bergama Çevre Platformu
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
Bursa’ya Temiz Hava
ÇETKO-Adana
ÇYDD  Oktay Ekinci Çevre Birimi
Doğa Derneği
Doğa Koruma Merkezi
Doğader
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP)
Ekoloji Birliği
Ekosfer
Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği
Fridays For Future Türkiye
Fridays For Future Bursa
Foça Forum
Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP)
Greenpeace Akdeniz
Habitat Derneği
Her Yer Kazdağları
İDA Dayanışma Derneği
İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği
İklim İçin 350
Kadın Balıkçılar Derneği
Karaburun Kent Konseyi
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Kazdağları Kardeşliği
Koza Dağcılık Kültür Sanat ve Spor Kulübü
Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi
Sosyal İklim Derneği
Söke Çevre Platformu (SÖKEÇEP)
Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFİA)
TEMA Vakfı
TOHUM  Eğitim, Kültür, Doğa Derneği
Validebağ Gönüllüleri
WWF-Türkiye
Yereliz – Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği
Yeşil Düşünce Derneği
Yeşil Gelecek Derneği
Yokoluş İsyanı
Yurttaşlık Derneği
Youth For Climate Turkey (İklim İçin Gençlik)
Yuva Derneği
Yuvam Dünya Derneği

(S.U.)