Kitap Tanıtımı: Fareler Ülkesi – Kemal Altunboğa
23/04/2021Öyle bir ülke var ki bütün yasalar, alınan kararlar sadece kendileri için. Ne kadar seçimle iş başına da gelseler sadece kendilerinin borusu ötüyor. Kargadan başka kuş tanımıyorlar. Kendileri için demokrasi olan, öteki için zulme dönüşebiliyor. Hani demokrasinin gereğiydi seçimle iş başına gelmek? Hani beş yılda bir ülkede yaşayanlar kendilerini yönetenleri seçiyorlardı? Hani seçtiklerinin çıkardığı kanunlar aldığı kararlar ülkede ki tüm yaşayanlar içindi? Kendin için olan bir diğerini kapsamıyorsa bunun adı demokrasi değil başka bir şey olur.
Fareler Ülkesi, tam da böyle bir meseleyi ele alıyor. Ülkede her beş yılda yapılan bir seçim, bu seçimle kazananların çıkardığı kanunlar ve alınan karalar. Tam bir ezen-ezilen ilişkisi. Kendisi için demokrasi, diğeri için diktatörlük.
Bir ülke… Fareler Ülkesi… Fareler Ülkesi’nde fareler yer, uyur ve oynar. Tıpkı bizim ve sizin gibi yaşarlar. Beş yılda bir oy kullanırlar. Kendilerini yönetmek için liderlerini seçerler. Kendilerini yönetmek için büyük, şişman ve siyah kedileri seçerler.
“Kanunlardan biri şöyle diyordu: Fare delikleri, bir kedinin patisini sokabileceği büyüklükte olmalıdır.”
“Bir başka kanun, farelerin çok hızlı koşmalarını yasaklıyordu çünkü bir kedi fazla yorulmadan kahvaltısını yapabilmeliydi.”
Kedilerin kendileri için çıkardığı kanunlar fareler için her zaman iyi sayılmaz. Farlerin hayatını her geçen gün zorlaştırmaktadır. Bu durum canlarına tak eder. Beş yıl sonra fareler bu sefer beyaz kedileri seçerler. Her şey daha da kötüye gider ve yine siyah kedileri seçerler. Bir siyah, bir beyaz, bir siyah-beyaz, gri, benekli hatta “koalisyon” da kurulur. Değişen hiçbir şey yoktur. Sorun kedilerin rengin de değildir. Sorun onların kedi olmasıdır.
“Günün birinde küçük bir farenin aklına bir fikir geldi. Arkadaşlar, fikri olan birini her zama dinleyin.”
“Belki biz kendi kendimizi yönetmeliyiz. Neden liderimiz olarak, hımm, fareleri seçmeyelim ki? Hatta bunun için kura bile çekebiliriz.”
Ne kadar küçük de olsa kendin gibi olana güvenebileceksin. Bugün Fareler Ülkesi’nde kanun yapanlar siyah, beyaz, gri ya da benekli kediler değil!
Kitap, sosyal bir meseleyi dert edindiği için çok kıymetli. Çocuklara soru sormayı, sorgulatmayı ve eleştirel bakmayı gösteriyor.
Fareler Ülkesi, Alice Mericourt’un yazdığı, resimlerini Ma Sanjin’in çizdiği bir kitap. Notabene Yayınları’ndan çıkan kitabı Türkçe’ye Cemile Özyakın çevirmiş.