Kitap tanıtımı: Çözüm Bakanlığı – Kemal Altunboğa

Kitap tanıtımı: Çözüm Bakanlığı – Kemal Altunboğa

28/03/2021 Kapalı Yazar: Kemal Altunboğa

Hiç çözüm bakanlığı olur mu diye sormayın. Vallahi olur, tillahi olur. Bu bakanlık bildiğimiz bakanlıklar gibi hiç değil. Ne Sağlık Bakanlığı gibi, ne de Eğitim Bakanlığı gibi çalışır. Çözüm Bakanlığı! Belli ilkeleri olan bir bakanlık.

DÜNYANIN HER YERİNDEKİ ÇÖZÜM BAKANLIKLARININ UYMASI GEREKEN KURALLAR, yazıyordu.

  1. Yardım anonim yapılır . (Bunu kimse bilmemeli.)
  2. Kendi kendinize yardım edemezsiniz. (Bakanlık çalışanları diğer insanlara yardımcı olur.)
  3. Sorunları kendimiz buluruz.(Gazeteye ilan vermeyiz. Ayrıca hiçbir zaman insanlarla konuşup onlara yardım edip edemeyeceğimizi sormayız.)
  4. Kimseyi rahatsız etmeyiz. (Şayet yardım girişimimiz kişiyi zor durumda bırakacaksa bunu yapmayız.)
  5. Bakanlık herkese yardımcı olur. (Yalnızca hoşlandığımız kişilere değil.)

Tarafısız, kimseyi rahatsız etmeyen, herekese yardımcı olmaya çalışan bir bakanlık; ‘Çözüm Bakanlığı‘.

“Bunu açıklayayım o halde. Bakanlık memurları olarak insanların sorunlarını varlığımızdan haberleri olmadan çözüyorduk.”

Zorbalığa karşı bir dayanışma hikayesi!

Kitabımızın kahramanı Nina. On bir yaşında meraklı, maceraperest bir kız çocuğu. Postacı olan babası bir gün eve ‘Çözüm Bakanlığı‘na gönderilmiş bir mektup getirir.

“Nina daha önce hiçbir şey çalmamıştı, özellikle de babasından. Ama şimdi bunu yapması gerekiyordu.”

Nina babasından gizlice bu mektubu alır ve okur. ‘Çözüm Bakanlığına’na yazılan mektup okulda zorbalığa uğrayan dokuz yaşındaki Ruben tarafından yazılmıştır.

Nina ve arkadaşı Alfa, ‘Çözüm Bakanlığı’ diye bir yer olmadığı için  Ruben adındaki çocuğa yardım etmeye karar verirler. Peki; kimdir bu Ruben? Ruben okulda arkadaşı Sophia’ya tarafından zorbalığa uğrayan bir çocuk. Nina ve Alfa, Ruben’i bulmak için anket yapmaya karar verirler. Sonunda Ruben’e ulaşırlar.

“Örneğin bir işin ya da yeterli paran yoksa ve yalnızlık çekiyor ve bir arkadaş edinmek istiyorsan bakanlık bunu gizlice ayarlıyordu. Ya da başkaları tarafından aşağılanıyorsan…”

İki iyi arkadaş Nina ve Alfa ne var ki Ruben ve yaşlı komşusu Bayan Vis sayesinde yanıldıklarını anlarlar. Bir zamanlar ‘Çözüm Bakanlığı’ diye bir yer vardır. Bakanlık kapanmadan 1953 yılından önce 338 yıl hizmet vermiştir. Bayan Vis, daha önce bakanlık için çalışmış yaşlı bir memurdur. Evininin her yerinde bakanlığa ait raporların ve dosyaların bulunması ise çok heyecan vericidir.

Bakanlık, Cenevre’deki uluslararası bir topluluğa bağlıdır. Her iş bitirildiğinde fotoğraflarla, faturalarla ve haritalarla açıklamalı raporlar yazılarak bakanlığa rapor verilir. Bazı nedenlerden dolayı ‘Çözüm Bakanlığı’ kapatılmıştır. Ancak üç sorunu çözmeyi başarırlarsa bakanlığı yeniden kurmaları mümkün olacaktır…

Artık Nina, Alfa ve Ruben için macera başlamıştır. Bu macerada karşılarına neler çıkacak, nelerle karşılaşacaklar?

Sanne Rooseboom

‘Çözüm Bakanlığı’, Sanne Rooseboom’ın yazdığı, Mark Janssen’in resimlerini çizdiği bir kitap. Hasan Türksel’in Türkçeye çevirdiği, Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan kitap, zorbalığa karşı çıkan üç arkadaşın maceralarını eğlenceli bir dille anlatıyor. Eserde yaratıcı düşünme, çözüm üretme, dayanışma, dostluk, farklılıklar ve zorbalıkla baş etme gibi temaları bir arada ele alıyor.

Mark Jannsen

Sanne Rooseboom’ın sekiz sene üzerinde çalıştığı ‘Çözüm Bakanlığı’ 2016 yılında yayımlandı ve kitap bir seriye dönüştü.

Metnin dili, kurgusu, teması, kapak tasarımı ve sayfa içindeki görseller çok başarılı. Okurken kendinizi bir maceranın içinde buluyorsunuz. Hatta bizde mi bir ‘Çözüm Bakanlığı‘ kursak diye düşünmedim değil doğrusu. Sıva kolları, bul üç sorun!