KYK bursu veya kredisi alacak öğrencilere ‘gönüllülük’ dayatması

KYK bursu veya kredisi alacak öğrencilere ‘gönüllülük’ dayatması

07/12/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve kredi başvuru sonuçları 7 Aralık 2020 tarihinde açıklandı. Burs ya da kredi hakkı kazanan öğrencilerin kredi ve burs taahhütname onayı için dört günlük sınırlı bir süresi bulunuyor.

Öğrenciler taahhütname onayı sırasında dikkat çeken bir madde ile karşılaştılar. Taahhütnamedeki o maddeye göre; burs ya da kredi almaya hak kazanan öğrenciler bazı etkinliklere ‘gönüllü’ olarak katılmak zorundalar.

‘Gönüllülük’ dayatması

Aylar önce KYK Burs ve Kredi başvurusu yaparken üniversite öğrencilerine sorulan sorular ile başlayan süreç AKP’nin güdümünde olan ve adeta AKP Gençlik Kolları gibi çalışan Gençlik Merkezleri’nde zorunlu olarak çalışma yapmaya kadar geldi.

KYK Burs Kredi Taahütnamesi’nin “Öğrenci Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü İl Müdürlükleri/Yurt Müdürlükleri’nde veya Gençlik Merkezleri tarafından düzenlenecek olan sosyal sorumluluk projelerinden en az birine gönüllü olarak katılacaktır” şeklinde olan 4’üncü maddesine göre KYK bursu ya da kredisi alacak öğrenciler, AKP iktidarının güdümünde olan kurumların etkinliklerine katılmak zorunda bırakılıyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı i60c8qoo-1024x784.png
KYK Burs ve Kredi Taahütnamesi

Gençlik Merkezleri ve Genç Gönüllüler Platformu nedir?

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezleri, Türkiye’nin birçok şehrinde kamplar etkinlikler düzenliyor. Genç Gönüllüler Platformu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde ulusal ve uluslararası faaliyet gösteren bir platform. Platformun çalışmaları arasında Suriye’nin İdlib kentine yardım kampanyaları gibi faaliyetleri bulunuyor.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı dernekler3.jpg
Genç Gönüllüler Platformu’na kayıtlı derneklerden bazıları

Başvuru sürecinde dikkat çeken sorular

e-Devlet üzerinden burs ve kredi başvurusu yapan öğrenciler başvuru formunda dikkat çekici iki soruyla karşılaşmışlardı. Önceki yıllarda yapılan başvurularda bulunmayan “Gençlik Merkezleri’ne ve Genç Gönüllüler Platformu’na üye misiniz?” sorularını boş bırakma imkanı da bulunmuyordu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı photo5940780420478121745.jpg
KYK Burs ve Kredi başvurusu sırasında sorulan sorular

Bakanlık: ‘Yanıtlar başvuru sonucunu etkilemeyecek’

Konunun gündeme gelmesinin ardından Gençlik ve Spor Bakanlığı yazılı açıklamada bulunmuştu. Bakanlığın yazılı açıklaması şöyleydi:

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burs ve kredi başvurusuna katılan tüm gençlerimize teşekkür eder; başvuru esnasında gençlerimize yönelik yapılan anket çalışmasında yer alan bakanlığımıza ait gençlik merkezleri ve gönüllülük faaliyetlerine ilişkin sorulara verilen yanıtların başvuru sonucunu etkileyemeyeceğinin altını çizmek isteriz.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burs ve kredi formlarımızda yer alan gençlik merkezleri ve gönüllülük faaliyetlerine ilişkin sorular, bilgilendirme amaçlı olup, gençlerimizin bakanlığımızın bu tür faaliyetlerine katılmaları doğrultusunda davet niteliğindedir.

Kaç öğrenciye ne kadar kredi ve burs veriliyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019-2020 eğitim ve öğretim yılı için hazırladığı rapora göre; aylık kredi miktarları; ön lisans ve lisans öğrencileri için 550TL, yüksek lisans öğrencileri için 1.100TL, doktora öğrencileri için ise 1.650TL idi. 2020 yılında toplamda 1.164.777 öğrenci, yurt içinde ya da yurt dışında eğitim görürken öğrenim kredisinden yararlandı. Burs alan öğrencilere baktığımızda ise bu sayının toplamda 419.328 kişiye ulaştığını görülüyor.

(A.K.)