Yolcu Tiyatro’dan kampanya: Destek ol #GomidasSahnedeYaşasın

Yolcu Tiyatro’dan kampanya: Destek ol #GomidasSahnedeYaşasın

06/12/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yolcu Tiyatro yeni oyunu ‘Gomidas‘ için seyirci destek kampanyası başlattı. 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 27 Kasım 2020 tarihinde Kumkapı‘daki Surp Vortvots Vorodman Kilisesi‘nde dünya prömiyerini yapan Gomidas, pandemi koşullarında sosyal mesafeli bir şekilde sahneleniyor.

Pandemi nedeniyle sınırlı seyirci kapasitesiyle oyunlarını sahneleyen Yolcu Tiyatro da birçok özel tiyatro gibi zor bir zamandan geçiyor. Gomidas’ın bu zor süreçte sahnede kalması ve seyirciyle buluşmaya devam edebilmesi için Yolcu Tiyatro sanat severlerin desteğini bekliyor.

Ahmet Sami Özbudak‘ın yazıp yönettiği, süpervizörlüğünü ve yapımcılığını Ersin Umut Güler‘in yaptığı ve Fehmi Karaaraslan‘ın da Gomidas karakterine hayat verdiği oyun yeni yılda 29-30 Ocak tarihlerinde Türkçe, 31 Ocak tarihinde ise Türkçe üst yazıyla Fransızca sahnelenecek. Oyunun Ocak ayı gösterimlerinin biletleri ve destek kampanyası kapsamındaki hatıra biletleri ve isme özel Gomidas Hatıra Setleri, 5 Aralık Cumartesi günü mobilet.com üzerinden satışa çıktı.

Yolcu Tiyatro‘dan ulaştığımız Ersin Umut Güler, pandemi koşullarında sınırlı sayıda seyirciyle bir boş bir dolu koltuk olacak şekilde ve yaklaşık üçte bir kapasiteyle daha az seyirciye oyunlarını oynadıklarını belirtti. 1 Aralık 2020 tarihinde ilan edilen kısıtlamalar sonrasında ilerleyen aylarda oyunu oynamayı sürdürebilmek ve Mart ayından beri devam eden bu süreci atlatabilmek adına boş bırakılan koltuklar için destek bileti açmak zorunda olduklarını ifade eden Güler, tiyatro seyircisine başlattıkları kampanyaya destek vermeleri için çağrıda bulundu.

“Pandemi koşullarında hafta içi getirilen saat kısıtlamaları ve hafta sonları ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrasında oyun oynamak ve işimizi yapabilmek mümkün değil; şu anda faaliyetlerini sürdürebilen bir özel tiyatro kalmadı” diyen Güler, içinde bulundukları vahim durum nedeniyle devletin sorumluluk alması gerektiğini ancak bu yönde hala ciddi bir adım atılmadığını da sözlerine ekledi.

Gomidas Vartabed (1869-1935)

Yolcu Tiyatro, kuruluşundan bugüne kadar geride bıraktığı 8 yıllık süreçte 6 farklı prodüksiyonla onlarca şehirde yüzlerce kez seyirciyle buluştu. 27 Kasım’daki prömiyer sonrasında 30 Kasım’da Fransızca olarak Türkçe üst yazıyla sahnelenen Gomidas’ın her iki gösterimine de tiyatro seveler yoğun ilgi gösterdi.

Osmanlı döneminde yaşamış, Ermeni, Osmanlı ve dünya kültüründe derin izler bırakmış müzisyen ve müzik araştırmacısı Gomidas Vartabed‘in 1869 ve 1935 yılları arasındaki hayat hikayesi anlatılan oyunda Hagop Mamigonyan şefliğindeki Lusavoriç Korosu hikayeye eşlik ediyor.

(A.K.)