AKP’li Mahir Ünal’dan Netflix’e sansür itirafı

AKP’li Mahir Ünal’dan Netflix’e sansür itirafı

08/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı açıklamada sosyal medya platformlarıyla birlikte Netflix’i de hedef almasının nedenini açıkladı. Ünal, konuyla ilgili soruya verdiği yanıtta, Netflix’in yerli yapım dizisi Aşk 101’de eşcinsel bir karakter yer aldığını öne sürdü. Ancak sözü edilen eşcinsel karakterin var olacağı iddia edilse de böyle bir karaktere rastlanılmamıştı. Bu durum da sosyal medyada ‘sansür’ olarak yorumlandı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, sosyal medya konusunda yaptığı, “Son yıllarda bu tür ahlaksızlıkların artmasında hem mecraların kontrolsüzlüğünün, hem de organize saldırıların kolaylaşmasının rolü vardır. Niçin YouTube, niçin Twitter, niçin Netflix şu bu gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip, bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını kontrol edilmesini istiyoruz” açıklamalarını değerlendirdi.

Özdemir’in “Türkiye’de eşcinsellik yasaklandı mı acaba? Böyle bir anlam çıkıyor. Şu günlerde bu çok AK Parti’nin gündemine gelmeye başladı. Böyle bir problemi var?” sorusunu yönelttiği Ünal, “LGBT ile ilgili burada birçok şey söylenebilir. Hukuki olarak her bir bireyin vatandaş olmasından kaynaklanan hakları vardır. Ama burada eşcinsellik üzerinden ya da LGBT üzerinden meselenin tartışılmasını açıkçası doğru bulmuyorum” yanıtını verdi.

Dizi bir bir eşcinsel hikayesiydi

“Mesele bu değil mi, bir yanlış anlama mı var? Çünkü Netflix’le ilgili hep bu gündeme getiriliyor” sorusu üzerine Mahir Ünal, şunları söyledi:

Şöyle bir şey oldu geçtiğimiz günlerde: Netflix, bir dizi istedi, dizinin senaryosu hazırlandı, dizi bir eşcinsel hikayesiydi. Ve orada Osman isminde bir eşcinsel üzerinden bir yerli yapım firmasına teklif verdi Netflix. Bu normal bir şey diyebilirsiniz. Almanya’da, Fransa’da, Hollanda’da ya da Amerika’da bir eşcinsel kendi özel hayatını yaşar ama yanında çocuğuyla gazete almaya gittiğinde bir porno dergisinin poşet içerisinde satılmadığını gördüğünde tepki gösterir. Çünkü onun eşcinsel kimliği başka bir şeydir, kamu ahlakına uyması başka bir şeydir. Şimdi bu ülkede pankart açılıp, bu ülkenin bütün değerlerine, inançlarına karşı bir mücadele biçimine eşcinsel ya da başka eğilimleri dönüştürseniz ya da LGBT’yi bir siyasi parti gibi, siyasal bir retorik üzerinden konuşan bir yapıya dönüştürürseniz kaçınılmaz olarak bir ahlak tartışmasını ve kültürel tartışmayı gündeme getirirsiniz.”

“Twitter’ı kapatmak çözüm değil”

Mahir Ünal, Cüneyt Özdemir’ın “Twitter’ı kapatacak mısınız?” sorusuna “Twitter bugün Alman hukukunu, Fransız hukukunu tanıyor. Ancak Türkiye’de ne hukuki ne de mali yükümlülük altına girmiyor. İran’da bugün bu siteler kapalı ama herkes VPN üzerinden giriyor. Biz sosyal ağlarla sonuna kadar görüşmelerimizi, müzakerelerimizi sürdüreceğiz. Kapatmak tabii ki çözüm değil” cevabını verdi.

AKP’li Ünal Cüneyt Özdemir’in “Diğerlerini anladım da, Netflix niye araya sıkıştı. Neden gündeme geldi?” sorusunu ise, “Netflix araya sıkışmadı. Cumhurbaşkanımızın konuşmasının bağlamına baktığımızda, sosyal ve dijital ağların var oluşuna bir karşı olma ifade etmiyor. Dikkat ederseniz orada diyor ki, buraların bir düzen altına alınması ve buralardaki ahlâksızlığa çözüm bulmak gerektiğini söylüyor. Youtube’da bir kanal açıldı. Bir anda 500 bin takipçiye ulaştı. Bu kanalda 14-15 yaşındaki çocukların cinsel deneyimlerinin paylaşıldığı bir kanal açıldı. Şimdi bu bizim onaylayabileceğimiz bir şey olabilir mi? Hayır olamaz. Cumhurbaşkanımız orada ortaya çıkan ve çıkacak olan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yasalarının ve hassasiyetin ortaya çıkacak sonuçlara karşı olduğunu ifade etti” diye yanıt verdi.