Spor tarihinin en büyük cinsel istismar skandalını anlatan ‘Athlete A’ yayınlandı

Spor tarihinin en büyük cinsel istismar skandalını anlatan ‘Athlete A’ yayınlandı

24/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) 2016 yılında ortaya çıkan, ABD jimnastik takımında gerçekleşen sayısız cinsel istismarı konu alan 1 saat 44 dakikalık ‘Athlete A’ isimli belgesel film yayınladı.

Netflix‘te yayınlanan, Bonni Cohen ve Jon Shenk‘in yönettiği belgesel filmde, istismara maruz bırakılan birçok kadın, konuşmacı olarak yer alıyor. Yüzlerce kadın sporcunun istismara uğradığı olayın ortaya çıkmasından yıllar sonra çekilen belgesel film, istismara uğrayan sporcuların mağduriyeti için kurumlarla savaşan avukatlardan, sessiz kalarak her şeyi saklamaya çalışan zanlılara kadar her şeyi gözler önüne seriyor.

2016 yılında Indianapolis Star isimli gazete, ABD jimnastik takımında gerçekleşen cinsel istismarlara bir makalede yer vermişti. Olaylar silsilesi de bu makaleden sonra gün yüzüne çıkmaya başlamıştı.

Belgesele konu olan istismarcı bu doktorun adı Larry Nassar. Michigan eyaletindeki Eaton County’de görülen son duruşmada Nassar’a, ayrı görülen davaların ardından 300 yıldan fazla hapis cezası almıştı. Davalar sürecinde Nassar dışındaki başka sorumlulara da farklı sürelerde çeşitli cezalar verilmişti.