2020 NDS Edebiyat Ödülü’nü Maryam Madjidi kazandı

2020 NDS Edebiyat Ödülü’nü Maryam Madjidi kazandı

24/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından 2008 yılından itibaren düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nü bu yıl “Marx ve Oyuncak Bebek” romanıyla İran kökenli Fransız yazar Maryam Madjidi kazandı.

Tomris Alpay, Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak ve Mine Haksal‘dan oluşan jüri tarafından bu yılki ödüle layık görülen roman, Barış Tut tarafından Türkçeye çevrildi ve Profil Kitap yayınevi tarafından 2018’de yayınlandı.

Jüri Başkanı Tomris Alpay haberi “Doğduğu topraklardan, ana dilinden, aile yakınlarından kopuş, sonra yeni bir ülkeye, değişik bir dile alışma, kök salma çabalarının arasında kalan Maryam Madjidi kendi dilini yaratmış ve günümüzde göçün evrensel ikilemini şiirsel bir üslup, zeki mizah dokunuşları ve güçlü imgeleriyle Marx ve Oyuncak Bebek eserinde incelikle anlatmıştır. Maryam Madjidi bu eseriyle 2020 yılı NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştır.” diyerek duyurdu.

Jüri Başkanı Alpay açıklamasının devamında ise bu sene yaşanan olağanüstü koşullardan dolayı törenin yazarın da katılımıyla ileri bir tarihte gerçekleştirileceğini not düştü.

Romanın konusu

Maryam Madjidi’nin “Marx ve Oyuncak Bebek” isimli romanı, yazarın İran’dan Fransa’ya göç hikayesi ve ailesinden uzaklaşmasını konu ediniyor. Madjidi, romanında, kendi kişisel serüveninden hareketle Doğu-Batı uygarlıkları arasındaki uçuruma mercek tutarak, yersiz yurtsuzluğun insanın gerçek kimliği olabilmesi fikrine kanat açıyor.

Maryam Madjidi kimdir?

Tahran’da 1980’de dünyaya gelen Maryam Madjidi, 6 yaşındayken ailesiyle birlikte Paris’e yerleşti. Paris’in varoşları ve şık mahallelerindeki ortaokul ve liselerde, motor hareketleri gelişmemiş çocuklara ve zihinsel engellilere, Çinli ve Türk öğrencilere, tutuklulara öğretmenlik yaptı. Yabancı çocuklara Fransızca öğreten yazar, 4 yıl Pekin’de, 2 yıl da İstanbul’da yaşadı.

Otobiyografik romanı “Marx ve Oyuncak Bebek”le 2017 Goncourt İlk Roman Ödülü’ne de değer görüldü.