Set çalışanları: “16 saat çalışmak istemiyoruz!”

Set çalışanları: “16 saat çalışmak istemiyoruz!”

18/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

16 saat çalışmak istemiyoruz!” diyen Film Çalışanları İnisiyatifi, set çalışanlarının yapımcılar tarafından bir daha iş vermeme tehdidine maruz kaldıklarını iddia etti. Yapımcılar ise bu iddiaları yalanladı.

BirGün’den Işıl Çalışkan’ın haberine göre, film, dizi ve reklam setlerindeki çalışma şartları yıllardır süregelen ve bir türlü çözüm bulunmayan bir tartışma. “Böyle gelmiş ama böyle gitmesin” diyen set çalışanları, bu işe bir çözüm bulmak için attıkları adımın karşılığında bir daha iş bulamama tehditleriyle karşılaştıklarını iddia etti.

Set çalışanları, ‘Covid-19 Kısıtlamaları’ kılavuzunda film yapımlarında güvenli çalışma koşulları, alınması gereken önlemler ve çalışma saatlerini gündeme getirdi. Set çalışanları, “Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz” derken, Reklam Yapımcıları Derneği ise “Yönetmelik kapsamında fazla mesailer ile çalışma konusunda işçinin rızası gereklidir. İşçi dışında işçinin bağlı olduğu sendika veya dernekten herhangi bir şekilde rıza alınmasına gerek yoktur” şeklinde bir yazı kaleme aldı. Bu süreçte hukukçularla görüşen Film Çalışanları İnisiyatifi, böyle bir yasa olmadığını, yasaların eğilip bükülemeyeceğini ve kendilerinin de bir dernek olduğunu hatırlatan cevap niteliğinde bir yazı gönderdi. Film Çalışanları İnisiyatifi’nin iddiasına göre, 16 saat çalışmak istemeyenlerin listeleri elden ele dolaştı.

Reklam Yapımcıları Derneği ise tehdit iddialarını yalanlayarak günlük normal mesai süresini 11 saat olarak belirlediklerini ve çalışanların onayı doğrultusunda dahasını fazla mesai olarak kabul ettiklerini belirtti.