“ABD’deki ırkçılığa karşı bir başkaldırı metni” olarak nitelenen James Baldwin derlemesi olan “Ben Senin Zencin Değilim” Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıktı

“ABD’deki ırkçılığa karşı bir başkaldırı metni” olarak nitelenen James Baldwin derlemesi olan “Ben Senin Zencin Değilim” Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıktı

18/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Cinsellik ve kimlik sorunu gibi konuları işleyen romanlarıyla bilinen, ırkçılığa karşı yazılarıyla tanınan, insan hakları savunucusu James Baldwin’in “Ben Senin Zencin Değilim” adlı kitabı Kırmızı Kedi Yayınları’ndan çıktı.

Kitap, Amerika’daki homofobi ve ırk ayrımcılığı nedeniyle Paris’te yaşamak zorunda kalan Baldwin’in yıllar sonra döndüğü Harlem’de Malcolm X, Medgar Evers ve Martin Luther King Jr.’a ilişkin üzerine çalışmaya başladığı ancak tamamlayamadığı romanının ardında kalan notlardan oluşuyor.

Bu notlar üzerine çalışan yönetmen Raoul Peck’in başka belge ve metinleri bir araya getirdiği bir derleme “Ben Senin Zencin Değilim”. Kitap aynı adla sinemaya da uyarlandı.

ABD’deki ırkçılığa karşı bir başkaldırı metni” olarak nitelenen kitap, Sevin Okyay’ın çevirisiyle yayımlandı.

Derlemede Baldwin’in kendi hayatından anlar, tanıklıklar ve diğer tarihsel sahnelerle ABD’deki siyahlara yönelik ırkçılığa karşı bir anlatı okuru bekliyor.

James Baldwin hakkında

James Arthur Baldwin 1924’te Harlem’de doğdu.

Liseden mezun olduktan sonra ufak işlerde çalışırken bir taraftan da yazmaya başladı.

Cinsellik ve kimlik sorunu gibi konuları işleyen romanları, insan haklarını savunan ve ırkçılığa karşı yazılarıyla tanınan yazar, Amerika’daki eşcinsellik korkusu ve siyah karşıtlığına daha fazla dayanamayarak Fransa’ya gitti. Fransa’da yazdığı ve Harlem’de genç bir vaiz olarak yaşadıklarını anlattığı ilk romanı “Go Tell It on the Mountain” (Git Onu Dağda Anlat) 1953’te yayımlandı.

1956’da eşcinsel aşka odaklandığı romanı “Giovanni’s Room” (Giovanni’nin Odası) basıldı. Bu dönemde çeşitli deneme ve oyunlar yazan Baldwin, 1957’de Kuzey Carolina’da kimi okullara siyahilerin alınmaması dolayısıyla tepki gösterenlerle mücadelenin içinde olmak için ABD’ye döndü.

Tiyatro sanatçıları Gülriz Sururi ve Engin Cezzar’ın yakın arkadaşı olan Baldwin, “Another Country” (Bir Başka Ülke) adlı romanını 1962’de İstanbul’da tamamladı. 1970’te, John Herbert’in “Fortune and Men’s Eyes” oyununu “Düşenin Dostu” adıyla Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu’nda sahneledi.

Oyun, şiir ve çocuk kitapları da yazan Baldwin, Rosenwald, Guggenheim, “Partisan Review” ve Ford Vakfı gibi birçok edebiyat ödülü kazandı.

James Baldwin 1987’de Fransa’da mide kanseri nedeniyle hayata veda etti.