TELE 1 hakkında “Abdülhamid” soruşturması

TELE 1 hakkında “Abdülhamid” soruşturması

26/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı (RTÜK) Ebubekir Şahin, TELE 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın “18 dakika” adlı programda Abülhamit hakkındaki konuşması nedeniyle TELE 1 TV hakkında inceleme başlattıklarını açıkladı.

RTÜK Başkanı Şahin’in Twitter adresinden duyurduğu inceleme açıklamasında “TELE 1 televizyonunda 18 dakika isimli programda program sunucu Merdan Yanardağ isimli şahsın Sultan Abdulhamid Han ile ilgili sözleri nedeni ile inceleme başlatılmıştır” denildi.

Yanardağ: “Bu ne acele”

Evrensel’e konuşan TELE 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Ülke TV’deki yayınlarla ilgili 10 gün sonra konuşan RTÜK Başkanın Ebubekir Şahin’in gece 03.00’da inceleme başlattığını belirterek “Bu ne acele” dedi. 

Programda AKP Grup Başkanvekilinin “AKP’den önce kadınların adı bile yoktu” sözleri üzerine kadın haklarını değerlendirdiklerini belirten Yanardağ, “Onun üzerine çok sevdikleri, çok önemsediği Abdülhamit döneminden örnekler verdim. O dönemde nüfus sayımlarında kadınların sayılmadığını ancak muhalif aydınların, jöntürklerin, İttihat ve Terakki’nin kadın ve erkek eşitliğini savunduğunu söyledim. Namık Kemalleri, Tevfik Fikretleri ve diğerlerini hem sürgüne gönderip hem de cinayet işleyen bir diktatör dedim.” dedi.

Bunun tamamen bir siyasal eleştiri olduğunu, programda despotluğun aşağılık olduğunu belirttiğini aktaran Yanardağ “Kişilerle ilgilisi yok bunun. İster sultan olsun, ister darbeyle gelsin, ister seçilmiş olsun tüm diktatörler aşağılıktır” diye konuştu.

Padişaha hakaretten soruşturma

Nazi Almanyasında bile kaiseri eleştirmek suç değildi” diyen Yanardağ şöyle devam etti: “Bugün yeni rejimin temsilcileri; Abdülhamit üzerinden Cumhuriyetle ve (ne kadar kaldıysa artık) onun tarihsel kazanımlarıyla hesaplaşmaya çalışıyorlar. Bana saldırmalarının nedeni de bu. Önceden tasarlayıp hesaplamasan bile sinir uçlarına dokunmuş olduk. Padişaha hakaretten dolayı soruşturma ilk kez oluyor sanırım. Padişahları eleştirmeye engelleyen bir yasa da yok üstelik.

“Mücadele edeceğiz”

Yandaş medya bunun üzerinden haber yapıyor, Cübbeli Ahmet Hoca gibi gericilerin hedef göstermesi üzerine dün gece başladı. Küfür ve ölüm tehditleri hala devam ediyor. Sabah, Yeni Şafak gibi gazeteler hedef gösterdi. Şimdi bununla mücadele edeceğiz. 

Tekrar söylüyorum bu siyasal bir eleştiridir. İster seçilsin, ister sultan olsun, ister darbe lideri olsun bütün despotlar aşağılıktır, zulüm üzerine bir rejim kurarlar.” 

Noyan için 10 gün bekleyen Şahin, bu kez beklemedi

Ülke TV’de ölüm tehditleri yağdıran Sevda Noyan hakkında 10 gün açıklama yapmak için bekleyen Şahin, Yanardağ için gece yarısı açıklama yaptı. Yanardağ’ın iktidara yakın çok sayıda gazete ve trol hesap tarafından hedef gösterilmesinin ardından RTÜK Başkanından açıklama gelmesi dikkat çekti.

Yanardağ’ın incelemeye gerekçe gösterilen ifadeleri ise şu şekilde: “1908’de Abdülhamid despotizminin, emperyalizmin uşağı aşağılık bir diktatör olan, Mithat Paşa’yı Taif’te boğduran, Osmanlı-Türk aydınlanmasını, modernleşmesini savunan bütün aydınlara zulmeden, Namık Kemal’lere, Tevfik Fikretlere…