Kitap tanıtımı: Gökte Bir Tekne – Kemal Altunboğa

Kitap tanıtımı: Gökte Bir Tekne – Kemal Altunboğa

14/03/2021 Kapalı Yazar: Kemal Altunboğa

Çakanlar yıldırım değil, fişekti.

Duyulan gök gürültüsü değil, top atışıydı.

Gezegenin bu köşesi korkunç bir savaş meydanına dönüşmüştü.

Çocuklar kendilerini teknenin zeminine atıp birbirlerine iyice sokuldular.

Sidonie cesaretini toplayıp aşağıya baktı ve “Bir kadın görüyorum, kaçıyor,” dedi.

Tasarım: Can Çocuk Yayınları

Savaş, göç, mültecilik, toplumsal cinsiyet, çocuk hakları ve farklılıklar gibi konular son dönemlerde çocuk kitaplarında çokça karşılaştığımız temalar. Bu kitaplardan bir tanesi de “Gökte Bir Tekne”.

Roald Dahl’ın kitaplarına yaptığı illüstrasyonlarıyla tanıdığımız, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Quentin Blake kitabı hem yazmış hem de resimlemiş. Can Çocuk Yayınları tarafından basılan kitabı Emrah İnce dilimize çevirmiş. Kitabın yazarı ne kadar Qentin Blake olsa da eserde 1800 çocuğun emeği var. Yazar kitabı dünyanın dört bir yanından 1800 çocukla fikir alışverişi yaparak kaleme almış. Londra, Singapur, Dublin, Lüksemburg, Norveç ve Fransa’dan çocuklarla bir yıl boyunca kah yüz yüze sohbetler yaparak kah internet sohbetleri yaparak kah mektuplaşarak bu kitap ortaya çıkmış.  Kitabın içerisinde 1800 çocuğun isimlerinin yer alması da ayrıca çok kıymetli. Ortaya çıkış hikayesi ise çok etkileyici. Gökte Bir Tekne; dayanışma, farklılıklar ve hoşgörü üzerine.

Tasarım: Can Çocuk Yayınları

 “Gökyüzü ve yeryüzü öyle büyük ki…”

Isabelle ve Nicolas kumsalda amaçsızca dolaşırken paramparça bir enkaza rastlar. Bu ikili işbirliği ile parçaları bir araya getirerek enkazı tekrar tekneye dönüştürürler. Tekneye binerler ve macera başlar. Tekne kumlarda yavaş yavaş ilerlerken yaralı bir leyleğin yardımıyla gökyüzüne yelken açar. Yardım etmek için durdukları yerlerde bazen zorbalığa uğramış bir kızı, bazen bir çocuk işçiyi, bazense savaştan kaçan bir anneyle bebeğini kurtarırlar. Eloise, Rachid, Eric, Malia, Lira… Tekne hepsi için umut! Hepsi için bir sığınak!

Kitap; çocuk köleliği, yoksulluk, savaş, ayrımcılık hava kirliliği, ötekileştirme gibi bir çok konuyu ele alıyor.

Genevieve Roy ve LSA-17 çocuk edebiyatı araştırma grubunun koordine ettiği ve önayak olduğu bu değerli kitap, gezegendeki bütün çocuklara dostluğu ve dayanışmayı anlatabilmesi ümidiyle…