AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan sosyal medyaya müdahale açıklaması: “Tamamen kaldırılmasını istiyoruz”

AKP Genel Başkanı Erdoğan’dan sosyal medyaya müdahale açıklaması: “Tamamen kaldırılmasını istiyoruz”

01/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

AKP’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda video konferans yöntemiyle katılan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, kızı Esra Albayrak’a Twitter üzerinden gelen yorumlara tepki gösterdi ve “Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Erdoğan, kızı Esra Albayrak ve hem damadı hem de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yeni doğan bebekleriyle ilgili yapılan sosyal medya mesajlarına değindi.

Erdoğan, bu yorumlara gösterdiği tepkinin ardından bunun sebebinin sosyal medya kullanımı olduğunu söyledi ve “tamamen kaldırılması için” hızla adım atılacağını söyledi.

Sosyal medyalara karşıyız

“Benzer saldırıları farklı vesilelerle daha önce de yaşamıştık. Bu tür ahlaksızlıkların artmasında bu mecraların kontrolsüzlüğünün rolü vardır. Niçin Youtube, niçin Twitter, niçin Netflix gibi sosyal medyalara karşı olduğumuzun ne demek olduğunu anlıyor musunuz? Bu ahlaksızlıkları ortadan kaldırmak için. Bunlar ahlak sahibi değil. Bu millete layık olmayan bu gelişmeleri yaşamak, görmek istemiyoruz.”

Bu millete bu tür mecralar yakışmıyor

Uluslararası sosyal medya mecralarının Türkiye’de ofisleri olması, bunlar üzerinden idari ve mali yapılanmalarının ve içeriklerin kontrol edilmelerini gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’de bunu yapmaktan kaçındıklarını söyledi:

“Asıl üzerinde durmamız gereken konu medya ve sosyal medya mecralarının nasıl olup da böyle bir kokuşmuşluğun aracı haline dönüşmeleridir. Bir düzene sokulması şarttır. Bu millete, bu ülkeye bu tür mecralar yakışmıyor. Onun için de bir an önce biz bunları parlamentomuza getirip bu tür sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istiyoruz. Küresel firmalar temsilcilikler vasıtasıyla her türlü hukuki ve mali sorumluluğu üstleniyorlar. Türkiye’de ise ısrarla bundan kaçınıyorlar.”

Erdoğan, konunun TBMM’de hızla ele alınması ve yasama dönemi bitmeden düzenlemenin hazırlanması çağrısı yaptı.

“Milletimize karşı sorumluluğumuz, bu doğrultuda gereken mekanizmaları kurmayı ve işletmeyi gerektiriyor. Sosyal medya karşısında eli kolu bağlı kalmayı kabul edemeyiz. Bu konuda kapsamlı bir düzenleme üzerinde çalışıyoruz. Hukuki düzenleme tamamlandığında erişim engeliyle adli ve mali yaptırımlar dahil her türlü yöntemi devreye sokacağız. Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Türkiye’nin hukuki ve idari makamlarını hiçe sayanları biz de hiçe sayarız. Buradan parlamentomuza ve parti grubumuza konuyla ilgili düzenlemenin süratle hazırlanması ve yürürlüğe konulması çağrısı yapıyor, yasama dönemi bitmeden bu konunun halledilmiş olmasını diliyorum.”

Erdoğan daha önce de Twitter başta olmak üzere sosyal medya mecralarına tepki göstermişti. #SosyalMedyamaDOKUNMA etiketi altında binlerce paylaşım yapılarak Erdoğan’ın sosyal medyaya müdahaleye yönelik son sözlerine de tepki gösterildi.