Gökkuşağı bayrağına güncelleme

Gökkuşağı bayrağına güncelleme

15/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

LGBTİ+ mücadelesi, tüm toplumsal hareketler gibi bir gelişim ve dönüşüm içerisinde. Farklı yönelimler üzerinden çeşitli tartışmalar sonucunda önce GLBT’ye daha sonra LGBT’ye dönüşen kısaltma bugün interseksler, nonbinary’ler gibi var oluşları da kapsayarak gelişti. Bu ilerleme ve dönüşüm karşısında gökkuşağı bayrağının da dönüşmesi kaçınılmazdı.

Grafik tasarımcı Daniel Quasar içinde bulunduğumuz politik iklim ve hareketin içinde süren tartışmalardan aldığı ilhamla Gilbert Baker‘ın 1978’de tasarladığı gökkuşağı bayrağını güncelledi.

Quasar yeni gökkuşağı bayrağına beş şerit ekledi. Açık mavi, beyaz ve pembe Monica Helms‘in 1999’da tasarladığı trans bayrağının renkleri. Siyah ve kahverengi şeritlerse, marjinalize edilen LGBTQ renk topluluklarını temsil ediyor. Tasarımcı bu renklerin aynı zamanda HIV+’ları da temsil ettiğini söylüyor.

“İçinden geçtiğimiz süreç bu bayrağın artık güncellenme vaktinin geldiğini ve daha fazla insanı kapsaması gerektiğini düşündürttü” diyen Quasar yeni eklediği şeritlerin bir oku andırmasının da ilerlemeyi sembolize ettiğini belirtiyor.