Bir korku serüveni: Gerisi Hikaye – Tutku Sönmez

Bir korku serüveni: Gerisi Hikaye – Tutku Sönmez

21/06/2020 Kapalı Yazar: Tutku Sönmez

Bilgiye ulaşmanın kolaylaşmasıyla birlikte insanlar kendi ilgilerini çeken konulara yönelik içeriklere daha kolay ulaşır hale geldi. Bu durum da doğal olarak kitle iletişim araçları da değiştirmeye başladı.  Günlük gazeteler yerini internet haberciliğine, ana haber kuşakları video haber içeriklerine, televizyonlar dijital yayımcılık uygulamalarına, radyolarsa podcast yayınlarına bırakmaya başladı. Medya patronlarının onayını almış “güvenli” ve toplumun geneline hitap eden yayınlar; bireyin ilgisini cezbeden, çeşitli olan denetimden geçmemiş özgür ve seyircinin fikrine değer veren alternatif yayınlar karşısında yenilgiye uğradı.

Düğmeye bastığı anda herkese aynı içeriği sunan ana akım medya aygıtları yerine insanlara daha geniş bir yelpaze sunan alternatif medya günden güne güçleniyor. Yeterli düzeyde okuyucusu olmadığı için matbu hayatına son veren gazeteler ve seyirci sayısı düşen televizyon kanalları ve dinleyicisi her geçen gün azalan kurumsal radyolar medyanın ‘çok renkliliğini yitirmesi’ olarak yorumlansa da bir diğer açıdan da insanın isteklerine cevap veremeyen yapıların çağın koşulları karşısında kaybolması olarak da yorumlanabilir.

Soğuk savaş döneminde propaganda aracı olarak önemli bir yer tutan radyo yayıncılığının onu diğer kitle iletişim araçlarından ayıran en önemli özelliği göze hitap etmiyor oluşuydu. Kaynaktan gelen bir sesten ibaret olan radyo, araç sürerken de yürürken de çalışırken de rahatlıkla dinlenebiliyordu. Bu durum hem üretim aşamasını kolaylaştırıyor hem de maliyeti düşürüyordu. Radyolar günümüzde yerini podcastlere bırakmış durumda. Pod ve broadcast kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluş(turul)an podcast, kapsül yayın olarak Türkçeleştirilebilir. En önemli özelliği indirilebilir olması olan bu ses dosyaları bu sayede mekansal özgürlüklerini kazanıyor ve istenildiği zamanda dinlenebilme imkanı tanıyor. Podcastler, 2005 yılından sonra ABD merkezli bir şekilde ‘popüler’ hale gelse de Türkiye’de bilinir ve üretilir olması 2015 sonrasına denk geliyor.

Podcastler, Spotify’ın ve Apple Music’in de bu alana el atmasıyla birlikte ekstra bir uygulama gerektirmeden dinlenebilir olmalarıyla birlikte daha geniş bir kesim tarafından fark edilir oldu. Bu fark edilme içerik üreticileri içinde yeni bir kapı olarak görülünce çok kısa bir süre içinde her konuya dair onlarca farklı podcast yayınları yapılmaya başlandı. Bir denetim mekanizması olmadan bağımsız içerik üretilebilmesi sayesinde korku gibi Türkiye’de tüketicisi az olan bir alanda dahi üretilen içeriklerin daha çok konuşulur olmasını sağladı.

Edebiyatta, sinemada, mitolojide korku teması üzerine hazırlanan Türkçe podcastlerin en bilineni Işın Beril Tetik, Demokan Atasoy ve Galip Dursun tarafından hazırlanan ve ücretsiz olarak sunulan ‘Gerisi Hikaye’ serisi.  Eğitimini aldıkları meslekler üçünün de farklı olsa da edebiyat sayesinde bir araya gelmişler. Önce ‘Kan Güncesi’ alt kültür portalı ve sonrasında da ‘Anadolu Korku Öyküleri’ kitap dizisiyle 10 yılı aşkın bir süredir korku severlerin aşina olduğu bir ekip. Gerisi Hikaye 2014’ten beri devam ettikleri 7 sezonu devirmiş bu podcast üçlünün Türkiye’de korku konusundaki şimdilik son numarası.

150 bölümü aşan podcast maceralarını  “Ciddiyeti elden bırakmayan, en eğlenceli sohbet programı” olarak tanımlıyor Gerisi Hikaye ekibi. Köken olarak korku temasını alan ama yeri gelince bilimkurgu-fantazya ve polisiye eserlerin de takipçisi olmayı atlamıyorlar. Podcastlerde sadece edebiyat değil; dizi, sinema, performans sanatları, çizgi romanlar gibi birçok farklı türden eserlerin korkutucu yanlarına dair sohbetler ediyorlar. Ölüm gibi her insana tanıdık konulardan konuştukları gibi yeri geliyor korkunç oyuncaklar gibi farklı ve ilginç konulara da yönelebiliyorlar.

Her biri 23’er bölümden oluşan toplam 7 sezonu tamamlayan Gerisi Hikaye, Covid-19 pandemisi günlerinde 8. sezonuna ‘karantina özel’ olarak devam ediyor. Her bir bölümü bir saat ile bir buçuk saat arası değişen podcastlerde her hafta yeni bir tema belirleyip araştırmalarını yaptıktan sonra sohbetlerine başlıyorlar.  Temanın sonraki haftalara sarktığı durumlar da olmuyor değil. Bazen bir konu hakkında üç dört bölüm konuştukları da olabiliyor.

Demokan Atasoy, 2014’ten beri süren podcast yayınlarının motivasyon kaynağını “Bence bizim temel motivasyonumuz üretmeye duyduğumuz açlık. Hepimizin profesyonel hayatlarındaki becerileri, ortak ilgi alanlarımız ve çalışkanlığımızla birleşince, dönüp baktığımda Gerisi Hikaye kaçınılmazmış gibi görünüyor.” diyerek açıklıyor. Beril Tetik ise “Üretmeye olan tutkumuzun yanında, araştırmaya ve öğrenmeye olan hevesimizin hiç geçmemesi de önemli bir etken. Sürekli ilgimizi çekecek eski veya yeni bilgiler bulmak, bunların türle olan bağlantısını incelemek, yaptığı veya yapacağı katkıyı mercek altına almak bizim için her zaman heyecan verici bir uğraş oldu” diye ekliyor.

Ekibin vurguladıkları noktalardan biri de podcastlerin ücretsiz olması; Beril Tetik bu durumu “Bunu, hazinesine hazine katan açgözlü bir ejderhanın mücevher tutkusu gibi düşünün. Tek farkı, bizim hazineyi bir dehlizde saklayıp üstüne oturmuyor olmamız. Aksine mümkün olduğunca ilgisi, tutkusu olan herkese dağıtmaya çalışıyoruz. Sanırım bu da önemli motivasyonlarımızdan biri. Birilerinin hazineden faydalanıyor olduğunu görmek” diyerek anlatıyor.

Covid-19 pandemisi günlerin başladıkları karantina özel sezonun ilk bölümünde sadece podcast yayını olarak kalmayacaklarını açıklayan Gerisi Hikaye ekibi video içerik üreticilerinin son yıllarda sıkça tercih ettiği Twitch uygulaması üzerinden de yayınlar yapmaya başlayacaklarını söylüyorlar. İçerik üreticisi için daha interaktif bir ortam sağlayan twitch, festivaller ve fuarlarla takipçileriyle seyrek de olsa bir araya gelen Gerisi Hikaye ekibi için pandemi sebebiyle belirsiz bir tarihe kadar ertelenen yüz yüze buluşmaların yerine bulunmuş bir alternatif.

Gerisi Hikaye, Türkiye’de henüz podcast yayıncılığı bu kadar yaygınlaşmadan önce başladığı yolculuğunda saatler süren ve günden güne büyüyen bir sesli korku arşivi oluşturulmuş durumda. Web sitesi (www.gerisihikayekorku.com) üstünden bilgisayarınıza indirip saklayabildiğiniz gibi Spotify ve İTunes üzerinde de ücretsiz olarak tüm sezonlara erişmek mümkün. Her bölümün altında ‘Gerisi Hikâye’ ekibinin o bölümü çalışırken yararlandıkları kaynakları da ulaşabilirsiniz. Keyifli dinlemeler J