BEKSAV’ın ‘Direniş Günleri’ festivali yasaklandı

BEKSAV’ın ‘Direniş Günleri’ festivali yasaklandı

11/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

BEKSAV Yönetim Kurulu’nun bu yıl 5’incisini düzenleyeceği festival ‘salgından dolayı alınan önlemler’ kapsamında yasaklandı. Konuya dair açıklama yapan BEKSAV, “Direnişimiz sürecek” dedi.

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Vakfı’nın (BEKSAV) bu yıl 5’incisini düzenleyeceği “15-16 Haziran’dan Gezi’ye Direniş Günleri” festivali Kadıköy Kaymakamlığı kararıyla yasaklandı. Yasağa ilişkin BEKSAV Yönetim Kurulu, BEKSAV Baha Bahça’da basın açıklaması düzenledi. Açıklama fiziki mesafe kurallarına uygun olarak yapıldı. Kısa bir konuşma yapan BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar; AVM, fabrikalar, madenler, atölyeler, ofisler açıkken etkinliğin yasaklanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

‘Elbette direniş diyeceğiz’

BEKSAV Eşbaşkanı Canan Kaplan da basın metnini okuyarak, “Direniş Günleri için yaptığımız açıklamada söylemiştik. Çarkları döndürmek için hayatları hiçe sayılan, evde kalamayan işçiler için; emperyalist kapitalizmin, ezilenlere vaat ettiği açlık ve yoksulluğa karşı elbette direniş diyeceğiz. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz gün be gün artarken; Gülistan Doku hala kayıpken, Aleyna’lar, Zeynepler katledilirken bizler elbette direniş diyeceğiz. Seçilmişlerin yerine kayyumlar atanıp, vekillikleri düşürülüp hapsedilirken elbette direniş diyeceğiz. LGBTİ+’lara yönelik homofobik saldırılar ve nefret cinayetleri her geçen gün artarken, elbette direniş diyeceğiz” dedi.

‘İlk değil, son da olmayacak’

Her geçen gün tüm dünyada ezilenlere karşı polis şiddetinin giderek artığına işaret eden Kaplan devamında şunları ifade etti:

Bu saldırılar bugün George Floyd’da cisimleşse de, o ne ilkti ne de son olacağa benziyor. Yaşadığımız Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında da, bu tarz saldırılar ile sıkça karşılaşmaktayız. Polis kurşunuyla öldürülen, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Kemal Kurkut’tan tanığız. Yine yakın süreçte, üst üste plastik kutular içerisinde kaldırımlara gömülmüş bedenler; Mardin Dargeçit’te mağaralarda bulunan insan kemikleri, tüm dünyada egemen ırkçı-faşist zihniyetin varlık gösterdiğinin kanıtıdır. Bu zihniyete karşı elbette direniş diyeceğiz. Ezilenlerin isyan ve direnişler birleştiğinde, bugün alamadığımız o nefes ile en güzel ezgilerde buluşacağız.

Kaplan, Direniş Günleri’ni online platformlardaki etkinliklerle sürdüreceklerini açıkladı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı