Almanya’daki ırkçılığı anlatan ‘Dönüşü Olmayan Yolculuk’ adlı kısa filmi YouTube’da

Almanya’daki ırkçılığı anlatan ‘Dönüşü Olmayan Yolculuk’ adlı kısa filmi YouTube’da

25/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Almanya polisi ve hukuk sistemindeki ırkçılığı gözler önüne seren yönetmen Güçlü Yaman‘ın ‘Dönüşü Olmayan Yolculuk‘ filmi Youtube üzerinden erişime açıldı. 2010 yapımlı film, Aamir Ageeb‘in gerçek hayat hikayesinden yola çıkarak Almanya’daki ırkçılığa odaklanıyor.

Filmde, Sudanlı Aamir Ageeb Alman polisinin “sınır dışı” kararı sonrası ülkesine gönderilmek üzere uçağa bindirilir. Bu sırada Aamir’in başına “kask” geçirilir ve elleri bağlanır. Uçağın tekerlekleri dönmekte ve Aamir ülkesine gönderildiği takdirde öldürüleceğini haykırmaktadır. Polisler, Aamir’i susturmak için kafasını bacaklarının arasına doğru bastırır. Aamir’in son sözleri “nefes alamıyorum” olur.

Olaydan sonra “sınır dışı etme” uygulamalarında değişim oldu

Olay, 28 Mayıs 1999 tarihinde Almanya’nın Frankfurt kentinde yaşanır. Sudan’daki iç savaştan kaçan Aamir, aylar süren yolculuğun ardından Almanya’ya adım atar. Aamir, mültecilik statüsü kazanmak için çabaladığı günlerde ülkede kaçak yollarla bulunduğu gerekçesiyle hakkında “sınır dışı” kararı verilir. Aamir’in “sınır dışı” edilme kararı ve sonrasında yaşananlar Avrupa’nın mültecilere yönelik sert tutumunun bir sonucudur. Aamir’in hikâyesi sonrası, başta Alman kamuoyu olmak üzere hak savunucularından gelen tepkiler Alman hükümetini “sınır dışı etme” uygulamalarında değişikliğe gitmeye zorladı. Yönetmen Güçlü Yaman, son sözleri “nefes alamıyorum” olan Aamir’in hikâyesini görünür kılmak için harekete geçer. Sudanlı mülteci Aamir’in Almanya’ya gelişinden, sınır dışı kararına ve sınır dışı sırasında ve sonrasında yaşananlara ilişkin tüm adli ve hukuki gelişmeleri yakından takip eder.