Kazdağları’nda nöbet tutan yaşam savunucularına 57 bin lira ceza

Kazdağları’nda nöbet tutan yaşam savunucularına 57 bin lira ceza

11/05/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Kazdağları’nda Kirazlı ve Balaban köyleri yakınında ve Çanakkale’nin içme suyu barajı Atikhisar’ın yanı başında altın ve gümüş madenciliği yapılmak istenmesine karşı “Su ve Vicdan Nöbeti” başlatılmıştı.

Projeye karşı 288 gündür nöbet tutan yaşam savunucularına “Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni bozmak” suçlamasıyla Kabahatler Kanunu çerçevesinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kişi başı günlük 3 bin 180 liradan dört gün üst üste toplamda 57 bin 240 lira idari para cezası kesildi.

Yaşam savunucuları, kişi başı 3 bin 180 liradan dört gün üst üste kesilen cezaya “Biz burada piknik yapmıyoruz. Biz Kazdağlarımız ve burada yaşayan milyonlarca can, açgözlü şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa bu bunca talana izin vererek doğayı korumayanların, bir suç varsa bu da doğayı katleden şirketlerindir” sözleriyle tepki gösterdi.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, altın madenine karşı nöbet tutanlardan Ferzan Aktaşi kendilerine kesilen ceza hakkında “Biz kendimizi pandemi sürecinde izole etmiştik. Buna rağmen valilik tarafından idari yaptırım cezaları Kabahatler Kanunu’nu gereğince kesildi” dedi.

Kabahatler Kanunu’nu maddesini hatırlatan Aktaş, şunları söyledi.

“Bizler çevreyi korumak için 288 gündür buradayız. Bu eylemimizle hem çevreyi hem de sağlığı koruyarak ahlaklı davranıyor ve toplum düzenini, yaşamını koruyoruz. Ayrıca ekonomik düzeni tarıma dayalı olan bölgenin vahşi madencilik ile yok edilmemesini istiyoruz.

“Dolayısıyla Kabahatler Kanunu’na aksi yönde hareket etmiyor, kabahat işlemiyoruz. Para cezalarının iptal edilmesi için gerekli itirazlarımızı yapacağız.

“Tekrar söylüyoruz, biz burada piknik yapmıyoruz. Burada milyonlarca can şirketler tarafından katledilmesin diye nöbet tutuyoruz. Bir kabahat varsa doğayı korumayanların, suç varsa doğayı katleden şirketlerindir.”