Recepkrasi ve Celalkratik – Sabahattin Ali

Recepkrasi ve Celalkratik – Sabahattin Ali

02/04/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Sabahattin Ali’nin, ‘Marko Paşa’ dergisinin 18. sayısında dönemin Başbakanı Recep Peker’e gönderme yapan yazısını Sabahattin Ali’nin 72. ölüm yıl dönümü vesilesiyle siz değerli okuyucularımızla paylaşıyoruz. “Recepkrasi” isimli kısa eleştiri yazısını incelemek günümüz açısından da önemli olduğunu düşünüyoruz. Keyifli okumalar dileriz…


“Yalnız ve yalnız dil kurumu, terimce ve uydurca uyduracak değil a.. Bir de biz deneyelim dedik ve şu Demokrasi kelimesinin etimolojik kökeninin araştırdık. Ne çare ki, onun kökü de(Cemil Barlas’ın kulakları çınlasın) dışarıda imiş. Kelimenin aslı, halk manasına Demos ile, idare manasına kralos’tan yapılmış. Sözümona demokrasi demek, halk idaresi demekmiş.

Demokrasinin kökü dışarıda olmasına gönlüm razı olmadı. Kökünü içeriye almaya çalıştım. Şöyle ki:

Türkiye Recepkrasi ile idare edilir. “Recepkrat” bir idare vardır. Recepkrasi’nin de aslı Recepos ve kralostan gelir.

Demokrat Parti ise “Celalkrasi” kurmak ve “Celalkratik” kanunlar yapmak istiyor. Bunun için de “Anti-Celalkratik” kanunlarla mücadele ediyor.”

Türk dili uydurca kolu başkanı General Marko”[1]

1- “Markopaşa Yazıları ve Ötekiler”, Sabahattin Ali, Derleyen Hikmet Altınkaynak, YKY


Not: Marko Paşa, Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Rıfat Ilgaz, Mustafa Mim Uykusuz gibi yazarların bir araya geldiği, 1946 yılında yayın hayatına başlayan ve haftalık olarak çıkan mizah dergisidir. Yazarlarının ardı ardına tutuklanmasıyla beraber gazete ister istemez 22. sayısının ardından kapatılıyor. Bunun üzerine içerik ve biçim olarak Marko Paşa’nın birebir aynısı olan Merhum Paşa çıkıyor. Merhum Paşa‘da ancak bir sayı çıkabiliyor. Dergi daha sonra Malum PaşaYedi-Sekiz Hasan PaşaHür Marko PaşaBizim PaşaAli Baba ve Kırk Haramiler adları altında yeniden çıkarılıyor.