Yunanistan’ın Nazilere karşı direniş kahramanı Manolis Glezos yaşamını yitirdi

Yunanistan’ın Nazilere karşı direniş kahramanı Manolis Glezos yaşamını yitirdi

30/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yunanistan solunun sembol isimlerinden Manolis Glezos 98 yaşında hayatını kaybetti. Glezos, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya ve İtalya’nın Yunanistan’ı işgali sırasında, Atina’da tarihi Akropolis tepesindeki Nazi bayrağını indirmişti.

Yunanistan’da, 1967-1974 Albaylar cuntası döneminde mücadele veren Glezos, yaşamının 12 yılını hapishanelerde geçirmiş, 4 yıl sürgün yaşamış ve 3 kez de ölüme mahkum edilmişti.

Sovyetler Birliği’nce “Lenin Barış Ödülü”ne layık görüldü

Sovyetler Birliği’nce “Lenin Barış Ödülü”ne layık görülen Glezos, Atina’da yayımlanan sol “Avgi” ve “Rizospasti” gazetelerinde uzun yıllar yazı işleri müdürlüğü görevinde bulundu.

SYRIZA’ya geçmişti

Glezos, 2010 ve 2015 yıllarında ekonomik krize karşı alınan tasarruf tedbirlerine karşı eylemlerde de polisin biber gazına rağmen en ön saflarda yer almıştı. Uzun yıllar sosyalist PASOK’un üyesi olan Glezos, 91 yaşında olduğu 2014’te SYRIZA’ya ‘transfer’ olmuş, bu tarihte Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) listesinden katılmış ve 430 bin oyla “AP’nin en yaşlı üyesi” seçilmişti.

“Bu zorlu yıllarda kaybettiklerime borcumu ödüyorum”

Glezos 2012’de Reuters’la söyleşisinde, bu kadar uzun süredir siyasette yer almasının sebebini, ölen yoldaşlarının anısını canlı tutmak olduğunu şu sözlerle anlatmıştı: “Her mücadeleden, her protestodan önce birbirimize ‘Yaşarsan beni unutma’ diyorduk. Bu zorlu yıllarda kaybettiklerime borcumu ödüyorum. Tek pişmanlığım, daha fazlasını yapmamış olmam.

Nazım Hikmet, Glezos 1950’de ölüm cezasına mahkum edildiğinde, kararın infaz edilmemesi için kendisi için bir şiir yazmıştı.

Glezos da 2013’te “Lirik Şarkılar (Nekiiai Odai)” şiir kitabında Nazım Hikmet’e bir şiir armağan etmişti.