TRT-EBA TV’de ilahi dinletisi ve idam sahneleri tepki çekti

TRT-EBA TV’de ilahi dinletisi ve idam sahneleri tepki çekti

24/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yaklaşık 18 milyon öğrenci için koronavirüs salgını nedeniyle verilen tatil sürecinde ilk bir haftanın ardından uzaktan eğitim süreci başladı. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yayınlar yapılıyor.

‘İdam sahnesi’ ve ‘ilahi’ dikkat çekti

İki hastası sürmesi planlanan uzaktan eğitim süreci ilk günden iktidarın siyasi propaganda aracına dönüştü. Ders aralarında çocuklara Adnan Menderes’in idam sahnesinin de yer aldığı “Kilometre Taşları–Adnan Menderes” adlı politik kısa animasyon izletildi ve ilahiler dinletildi.

Görüntüler tepki aldı

TRT-EBA TV’de öğrencilere ders aralarında ilahiler dinletilmesi, seçmeli din derslerinin süresi ve Adnan Menderes’in idam sahnesinin gösterilmesi tepki çekti. Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Seçmeli din derslerinin fiilen zorunlu derse dönüştürüldüğünü bir kez daha kanıtlayan bir ‘uzaktan eğitim’ programı!” diyerek tepki gösterdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi (RTÜK) İlhan Taşcı ise ortaokul öğrencilerine idam sahnelerinin izletilmesinin suç olduğunu vurguladığı bir paylaşım yaptı. Bakan Ziya Selçuk ise yaptığı açıklamayla görüntüleri kendisinin de onaylamadığını söyledi.

Soruşturma başlatıldı

Animasyonun hazırlanmasında ve yayınlanmasında sorumluluğu olan görevliler hakkında soruşturma başlatıldı.

Ayrıca, uzaktan eğitim ders içeriklerinin kontrol sürecinde bundan sonra daha hassas inceleme yapılması yönünde tedbirler alındığı bildirildi.