‘Halkların Köprüsü’: Salgına karşı Türkiye-Yunanistan sınırında mülteciler tehlikede altında

‘Halkların Köprüsü’: Salgına karşı Türkiye-Yunanistan sınırında mülteciler tehlikede altında

18/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Halkların Köprüsü Derneği, koronavirüs salgınının tüm dünyayı etkisi altına aldığı bugünlerde hükümete mültecilerin gereksinim duyduğu sağlık hizmetlerinin sunulması için bir çağrı yaptı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, mültecilerin çok ağır koşullarda bir yaşam savaşı verirken amansız bir virüs salgınının ortaya çıkmış olmasının durumun vahametini artırdığı vurgulandı.

Türkiye ve Yunanistan sınırında olan mültecilerin koronavirüs salgınından etkilenmemesi için acilen tedbir alınması gerektiği belirtilen açıklamada, “Barınma, beslenme ve temizlik gibi en temel ihtiyaçları karşılanamayan ve her türlü insan hakkı ihlaliyle karşılaşan mülteciler büyük bir sağlık riski altındadır. Şu anda dünyayı alt üst etmekte olan bulaşıcı virüs, hemen etkili bir müdahaleyle kontrol altına alınamazsa, sadece mültecileri hasta etmekle kalmayacak, tüm coğrafyamızda yayılarak hepimizi derinden etkileyecektir.” denildi.

Halkların Köprüsü Derneği tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

Sınırda yaşanan insanlık krizi

Tüm Dünyanın, Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir Pandemi olarak tanımladığı Covid-19 salgınına karşı teyakkuzda olduğu bu günlerde Türkiye ve Yunanistan sınırlarına yığılmış olan mültecilerin çok büyük bir tehlikede olduğu ortadadır. Sınırda yaşanan insanlık krizinin çözülmesi, hem ülkemiz hem de tüm insanlık için acil bir öncelik olmalıdır.

Mülteciler büyük bir sağlık riski altında

Mülteciler çok ağır koşullarda bir yaşam savaşı verirken amansız bir virüs salgınının ortaya çıkmış olması durumun vahametini artırmıştır. Barınma, beslenme ve temizlik gibi en temel ihtiyaçları karşılanamayan ve her türlü insan hakkı ihlaliyle karşılaşan mülteciler büyük bir sağlık riski altındadır. Şu anda dünyayı alt üst etmekte olan bulaşıcı virüs, hemen etkili bir müdahaleyle kontrol altına alınamazsa, sadece mültecileri hasta etmekle kalmayacak, tüm coğrafyamızda yayılarak hepimizi derinden etkileyecektir.

Tüm sağlık meslek örgütleri süreci izlemeli

Hükümeti ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini ivedi olarak mültecilerin yaşam koşullarıyla ilgilenmeye, 1951 Cenevre Sözleşmesine uygun olarak temel ihtiyaçlarını karşılamaya, devletin tüm imkanlarını kullanarak sağlık ekipleri oluşturmaya, alkollü temizlik kitleri dağıtmaya, virüs tespit edilen mültecileri ve onlarla temasta olanları tedavi etmeye ve tüm sağlık meslek örgütlerini süreci izlemeye davet ediyoruz.