Köy Enstitüleri’nin hikayesi ‘Yücel’in Çiçekleri” belgeseli erişime açıldı

Köy Enstitüleri’nin hikayesi ‘Yücel’in Çiçekleri” belgeseli erişime açıldı

10/08/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

1940’lı yılların başlarından itibaren ülke genelinde uygulanmaya başlanan Köy Enstitüleri projesini yaşam hikayeleri üzerinden anlatan Belgesel filmin senaryosu ve yönetmenliği Cengiz Özkarabekir’e ait.

Hasan Âli Yücel’e ve dönemin olay ve kişilerine dair aktardığı anekdotlarla zenginleştirilen “Yücel’in Çiçekleri”nde Yücel’in orjinal eşyaları da kullanılıyor.

Cengiz Özkarabekir’in yazdığı belgesel film uzun bir araştırmanın da ürünü. Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı da olan Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın danışmanlığını yaptığı belgesel, Hasan Ali Yücel’in kızı Gülümser Yücel’in bire bir anlatımları ile hayat buldu.

Filmde Mustafa Kemal Atatürk’ü Mahir Günşiray, İsmail Hakkı Tonguç’u da Muhammet Uzuner canlandırıyor. Hasan Âli Yücel’i ise 3 kişi canlandırıyor: Çocukluğunu Ege Şenoğul, gençliğini Kutay Şahin, yetişkin dönemini ise Mehmet Tokat canlandırdı.

Hazırlık aşaması yaklaşık bir yıl süren belgesel filmin müziklerini ise Cahit Berkay ve Altuğ Öncü’ta ait. Filmi, İsmail Hakkı Tonguç’u canlandıran ünlü isim Muhammet Uzuner seslendiriyor.

Ekrem İmamoğlu’nun desteğiyle çekilen belgesel film bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayat buldu.

Yücel’in Çiçekleri” belgesel filminin İstanbul galası 23 Kasım Cuma günü Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı. Ve sonrasında gerek yurt içinde gerekse yurt dışında gösterimleri yapıldı. “Yücel’in Çiçekleri” bugüne kadar yaklaşık elli bin kişi tarafından izlendi.