Galata Kulesi restorasyonunda matkaplı yıkım!

Galata Kulesi restorasyonunda matkaplı yıkım!

12/08/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 1500 yıllık tarihi Galata Kulesinde başlattığı restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarlarının inşaat aletleri ile yıkıldığı görüntüleri paylaştı.

Mahir Polat Twitter hesabındanşu paylaşımları yaptı: 

“İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir” 

“Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum.” 

165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde olan 1500 yıllık tarihi Galata Kulesi, geçtiğimiz aylarda tartışmalı bir şekilde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmişti.

Temmuz ayında da Galata Kulesi’ndeki restorasyon çalışması gündeme gelmiş, kulenin etrafına kurulan iskele, “kuş evi” olarak kullanılan duvardaki oyukları kapatınca “Galata Kulesi restorasyonu ebabilleri öldürmesin” sloganı ile imza kampanyası başlatılmıştı. Tepkiler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyon çalışmasının ertelendiğini açıklayarak “Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz” demişti.

Galata Kulesi’ndeki aydınlatma ekipmanları İBB’den habersiz söküldü

Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Müdürlüğü, Sabah Gazetesi’nin “İBB’den Galata Kulesi’ndeki Çalışmalara Engel” başlıklı haberine yönelik bir açıklama yayımladı. Açıklamada, restorasyonu yapan firmanın İBB’ye ait aydınlatma ekipmanlarını habersizce ve gelişigüzel şekilde söktüğü, işlevsiz kalan ekipmanların İBB tarafından demontajı yapılarak muhafaza altına alındığı belirtildi.

“Kule bir buçuk aydır karanlık”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Temmuz ayı başlarında Kule’de restorasyonu gerçekleştiren yüklenici firma tarafından Kule’nin aydınlatması için kullanılan enerji kesilmiştir ve Galata Kulesi yaklaşık bir buçuk aydır karanlıktır. Bu süreçte de Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile görüşmelere devam edilerek restorasyon sırasında aydınlatma elemanlarının zarar görmesini önlemek üzere gerekli tedbirlerin alındığı ve aydınlatma elemanlarının sökülmeyeceği Vakıflar 1.Bölge Müdürlüğü tarafından ifade edilmiştir. Ancak 30 Temmuz 2020 tarihinde yerinde yapılan incelemelerde; Kule’nin restorasyonunu gerçekleştiren firma tarafından seyir terası katında bulunan İBB’ye ait olan aydınlatma elemanlarının habersizce sökülerek gelişigüzel bir şekilde alana bırakıldığı tespit edilmiş olup; sökülen malzemeler yüklenici firmadan tutanakla teslim alınmıştır. Ayrıca aydınlatma sisteminin uzaktan kontrolünü sağlayan ünitelerin de yerinde olmadığı tespit edilmiş olup; 4 kalem malzeme ilgili firma tarafından İBB’ye teslim edilememiştir. Bu sebeplerle 11 Ağustos 2020 tarihinde; alanda enerji olmadığından işlevsiz bir şekilde kalan aydınlatma elemanlarımızın zarar görmemesi ve kaybolmaması adına ekiplerimizce demontajı yapılarak muhafaza altına alınmıştır.