Tarih Vakfı’ndan online panel: “Mütarekenin Kadın Gazetecileri”

Tarih Vakfı’ndan online panel: “Mütarekenin Kadın Gazetecileri”

15/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Engin Kılıç’ın koordinatörlüğünde, 2019 Güz-2020 Bahar döneminde “Tarih ve Edebiyatta Mütareke ve Milli Mücadele” temasıyla yapılan Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları seminer dizisinin son iki sunumunu salgından dolayı yapılamadı.

bianet‘te yer alan habere göre, pandemi nedeniyle ara verilen Perşembe Konuşmaları, online olarak sürüyor. İlk olarak “Mütarekenin Kadın Gazetecileri” başlıklı sunumuyla Aysun Akan, 16 Temmuz Perşembe günü saa 18:30’da Tarih Vakfı’nın Youtube kanalında olacak.

Neden mütarake dönemindeki kadın gazeteciler?

Tanzimat reformları sonrası kızların örgün eğitim görmeye başlaması, tekstil, tütün gibi sektörlerde kadınların çalışmaya başlaması ile kadının toplumsal hayattaki görünürlüğü arttı. Basın sektöründe de muharrireler ortaya çıkmaya başladı.

Kadınlarla ilgili konular erkek muharrirler tarafından daha önce ele alınmış olsa da kadın muharrirler, hem kadınlarla ilgili konularda hem de toplumsal siyasal konularda yazdıkları romanlarda, dergilerde ve gazetelerde kendi söylemlerini oluşturmaya başladılar.

Petek (Kypseli) (1845), Gitar (1862), Şükûfezar (1886) Osmanlı döneminde kadınlar tarafından çıkarılan ilk dergilerdir. Ulviye Mevlan tarafından çıkarılan Kadınlar Dünyası (1913) ise kadın sorunlarına cesaretle eğilen, yazarları ve mürettipleri kadın olan, tarihsel öneme sahip ilk kadın gazetesidir. Bu konuşma 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında kadınlara yönelik gazete ve dergilerde ve diğer süreli yayınlarda gazetecilik yapan kadınların izini sürmeye ve özellikle Mütareke dönemi gibi önemli bir dönemde yazdıkları konular üstünden kadınların tarihe nasıl tanıklık ettiklerini tartışmaya çalışacaktır.

Canlı Yayın Linki