Suruç Katliamı’nın 5. yılında “Suruç İçin Üret” kampanyası

Suruç Katliamı’nın 5. yılında “Suruç İçin Üret” kampanyası

01/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), 33 gencin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı’nın beşinci yılında “33 ayrı dünyanın anlatısını sanatçıların gözünden ölümsüzleştirmek istiyoruz” diyerek “Suruç İçin Üret” kampanyasını başlattı.

bianet‘te yer alan haber göre, 20 Temmuz 2015’te Kobanê’deki çocuklara oyuncak ve ihtiyaç kolisi götürmek için Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bir araya gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerine yönelik olarak IŞİD tarafından bombalı saldırı düzenlenmişti. Saldırıda 33 genç yaşamını yitirmiş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

Kampanya kapsamında kadınlara, gençlere, çocuklara, heykeltıraşlara, ressamlara, müzisyenlere, dansçılara, performans sanatçılarına, her cinsel yönelim ve kimlikten kişilere Suruç ile ilgili akla gelen her temada sanat üretme çağrısı yapılıyor.

Üretimler katliamın beşinci yılı olan 20 Temmuz’a kadar kabul edilecek. Yazın ve karikatür alanında gönderilen eserler Sanat ve Hayat dergisinin Suruç özel sayısında yayımlanacak. Resim ve performans sanatları alanındaki eserler de ağustos ayında pop-up sergilerde yer bulacak.

Sanatçılar, eserlerini BEKSAV’ın sosyal medya hesapları üzerinden veya kampanyanın mail adresi üzerinden ulaştırabilirler.

BEKSAV tarafından yürütülen “Suruç İçin Üret” kampanyasının çağrı metninin tamamı şöyle:

‘Sınırları aşma hayalini sanatla tamamlıyoruz’

“Suruç katliamının üzerinden beş yıl geçti. Sosyalist gençlerin yarım kalan sınırları aşma hayalini sanatla tamamlamayı düşünen bizler, kalbi adaletten yana atan herkese ‘Suruç İçin Üret’ çağrısı yapıyoruz.

“Bir metro durağında, bir açık hava sergisinde, bir duvar yazısında, bir grafitide, kent meydanlarında Suruç için adalet mücadelesinin sürdüğünü hatırlatmak, 33 ayrı yaşamın bizden çalındığını, yenilerin gerçekleşmemesini istediğimizi göstermek istiyoruz.

“Bir ezginin tınısında, bir şiirin dizesinde, renklerin ahenginde, yeni bir öykünün başlangıcında, öfkemizin ve isyanımızın deviniminde buluşup Suruç için sanat eserleri üretmeye çağrı yapıyoruz.

“Sen de bize katılmak istersen, bir öykü yazabilir, karikatür ve resim çizebilir, Suruç’ta kaybettiğimiz gençlerin sevdiği ezgilerden birini seslendirebilir, yeni bir beste yapabilir, var olan bir işi yeniden yorumlayabilir ya da bir performans gerçekleştirebilirsin. Adalet, sınır, öfke, katliam, yargı… Bu eserleri Suruç ile ilgili aklına gelen her tema ile üretebilirsin.

“Suruç için adalet, herkes için adalet!”