Kayyumdan sonra kütüphanedeki kitap sayısı 10 binden 300’e düştü

Kayyumdan sonra kütüphanedeki kitap sayısı 10 binden 300’e düştü

03/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi’nde 2012’de kurulan kütüphanede bulunan 10 bini aşkın kitap, belediyeye kayyım atamaları sonrası azalarak 300’e kadar düştü.

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre, Diyarbakır’da Kayapınar Belediyesi’nin açılışını 2010 yılında yaptığı Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi içerisinde öğrencilerin yaralanması amacıyla 2012’de 10 bin kitaplık bir kütüphane kurulmuştu. Türkçe ve Kürtçe dillerindeki felsefe, edebiyat, tarih, sanat, şiir, genel kültür, bilim, araştırma ve inceleme gibi birçok farklı literatürden kaynakların bulunduğu kütüphanedeki kitap sayısı yıllar içerisinde arttı. Öğrenciler ve gençler kadar yurttaşlarca da kullanılan kütüphane, belediyeye Aralık 2016’da kaymakam Mustafa Kılıç’ın kayyım olarak atanması ile bu misyonunu kaybetti.

Kayyım ‘yolsuzluk’ gerekçesiyle görevden alındı

Kayyım Kılıç, bu kütüphane ile birlikte ilçenin Peyas, Fırat, Medya, Mezopotamya ve Barış mahallelerinde yer alan halkevlerinin kütüphanelerinde bulunan kitapları da toplayarak imha etti.

Kütüphanelerdeki rafları boşaltarak öğrencileri mağdur eden, toplanan bu kitapları suç materyalleri gibi basına teşhir eden kayyum Kılıç, 2017 yılında “yolsuzluk” yaptığı gerekçesiyle görevinden alındı.

31 Mart 2019 yerel seçimleri sonucunda tekrardan HDP’li yönetime geçen belediye, kütüphanelerdeki boş rafları yeniden doldurmaya koyuldu. Ancak bu çalışmalar Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı Keziban Yılmaz’ın gözaltına alındıktan sonra İçişleri Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2019’da görevinden uzaklaştırılmasıyla sekteye uğradı.

Yerine kayyum olarak atanan Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç, önceki kayyumun kütüphane üzerinde sergilediği politikalarını devam ettirerek, raflardaki kitapları toplamaya devam etti. 600 metrekarelik kütüphanede ilk etapta 10 bin olan kitap sayısının, şu an 300’a kadar düştüğü öğrenildi.

Ders çalışmak için kütüphaneye giden öğrencilerin toplanan kitaplar nedeniyle farklı kaynaklara ulaşmaktan yoksun bırakılmış durumda.

Halk Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis edilen Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden bir gün önce tahrip edilmişti.