Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un evinin önünde giyotinli protesto: “Yoksul topluluklarımızı destekleyin. Zengin adamları değil”

Dünyanın en zengin insanı Jeff Bezos’un evinin önünde giyotinli protesto: “Yoksul topluluklarımızı destekleyin. Zengin adamları değil”

01/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

ABD’de protestocular dünyanın en zengin insanı Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un evinin önüne giyotin koydu. Protestocular Amazon’un polise yardım ettiğini ve çalışanlarına kötü davrandığını belirtiyor.

Jeff Bezos

ABD’de George Floyd’un katledilmesiyle başlayan protestolar koronavirüse rağmen devam ediyor. Son olarak göstericiler 165 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan Amazon Kurucusu Jeff Bezos’un Washington’daki evinin önüne giyotin koydu.

Giyotinin altına da “Yoksul topluluklarımızı destekleyin. Zengin adamları değil” yazan bir pankart yerleştirildi.

Bir grup gösterici Bezos’un evinin önünde kendisini kınayan açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda protestocular Amazon’un polisin kendilerini gözetlemede yardımcı olduğunu iddia ediyor. Bunun yanında Amazon’un sendikalara baskı yaptığı ve işçileri kötü koşullarda çalıştırdığı vurgulanıyor.

Ayrıca çalışma koşullarını protesto etmek için iş bırakma eylemi düzenleyenlerden Chris Smalls’un kovulmasında siyah olmasının da etkili olduğu iddia edilerek tepki gösterildi.

Fransa’da 1939 yılına kadar kullanıldı

Giyotinin tarihi ortaçağa dayansa da 1789 Fransız Devrimi ile beraber büyük bir üne kavuştu. Devrimin ardından birçok zengin aristokrat ve yöneticinin kafası giyotinle kesildi.

1792 yılında giyotin Fransa’nın resmi idam aleti haline geldi ve 1939 yılına kadar kullanıldı.