Bahçelievler katliamını gerçekleştiren Haluk Kırcı televizyona çıkarıldı

Bahçelievler katliamını gerçekleştiren Haluk Kırcı televizyona çıkarıldı

24/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Ankara’da 1978 yılında 7 Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gencin vahşice öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı’nın faillerinden Haluk Kırcı, Haber Global’de Julide Ateş’in sunduğu “40 Soruda” programına konuk alındı. 7 TİP’li gencin katili ve Susurluk faillerinden Haluk Kırcı, katliamı ve mafya bağlarını savundu. Bahçelievler Katliamı’nın “intikam” olduğunu söyleyen Kırcı, “Kayıp Susurluk” çantası sorusuna ise “Ben icat ettim” yanıtını verdi.

Canlı yayında katliamı savundu

7 gencin katili Haluk Kırcı, “Katliam katliam denilip geçiliyor. Sanki başka katliam olmadı Türkiye’de. Hep Bahçelievler ön plana çıkarıldı. İstanbul’da 1 Mayıs Mahallesi’nde 5 işçi ülkücü diye öldürüldü. Adana’da 5 tane ülkücü öğretmen öldürüldü. Bahçelievler katliam değildir, biz öldürülen arkadaşlarımızın intikamı için oraya gittik” dedi.

Kırcı programda, Çatlı’nın onu idamdan nasıl kurtardığını anlattı. Kırcı, devlet yetkililerinin Avrupa’daki işlerini yapması için (suikast vb.) Abdullah Çatlı ve arkadaşlarına mesaj gönderdiğini, onların da “Evet, böyle bir şey yapabiliriz ama şartlarımız var: Arkadaşlarımız asılmasın; serbest bırakılsın. Alparslan Türkeş serbest bırakılsın. İdamlar durdurulsun. Ülkemize rahat dönebilelim” şartını sunduğunu belirtti.

Kırcı, Can Dündar’a yönelik silahlı saldırıya dair de konuştu. Kendisinin azmettirdiği iddia edilen saldırıyı değerlendiren Kırcı, “Ben olsam Can Dündar’ı öldürtürdüm. Yapacak olduktan sonra temiz iş yapardım. Ne yapılmış Can Dündar’a? Yere ateş edilmiş saldırı diye. Sonra yakalanmışsın. Devlet gidecek Can Dündar’ı getirecek, burada yargılayacak, başka yolu yok bunun” dedi.

Kırcı’nın ekrana çıkartılmasına tepki: Bu yayını yapan, katliama ortaktır

Gazeteci Faruk Bildirici, Kırcı’yı konuk alarak yaptığı katliamı anlatmasına izin veren Haber Global’e “Yedi genci öldüren katile söz hakkı veren de, onu yayınlayan da katliama ortak olmuştur” diyerek tepki gösterdi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Haber Global’e şu ifadelerle tepki gösterdi: Şiddetten medet umulduğu izlenimi veren, yeni katilleri ümitlendiren yayınından dolayı Haber Global kanalını kınıyoruz, RTÜK’ü göreve çağırıyoruz.

Ne olmuştu?

1978 yılında aralarında Abdullah Çatlı ve Haluk Kırcı’nın da bulunduğu faşistler, TİP (Türkiye İşçi Partisi) üyesi ODTÜ Elektrik bölümü öğrencisi Serdar Alten, Ankara Devlet Mimarlık Akademisi öğrencisi Hürcan Gürses, Ankara İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Efraim Ezgin, Hacettepe Üniversitesi İstatistik bölümü öğrencisi Latif Can ve Osman Nuri Uzunlar, Faruk Erzan ve Salih Gevence’yi katletti.

Haluk Kırcı, katliamla ilgili yedi kez idama mahkum edildi. 1996’da yakalandığı gün emniyetten kaçtı. 1999’da yeniden yakalandı. 18 Mart 2004 tarihinde tahliye edildi. Ekim 2004’te Ukrayna’da yakalandı. 27 Mayıs 2010’da tekrar tahliye edildi. 8 Şubat 2011 tarihinde tekrar tutuklandı ve 4 Şubat 2015 tarihinde yeniden tahliye oldu.