‘Ayasofya’da mozaik ve freskler perde sistemiyle kapatılacak’

‘Ayasofya’da mozaik ve freskler perde sistemiyle kapatılacak’

20/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Danıştay’ın kararıyla müze statüsü düşürülerek camiye dönüştürülen Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak. UNESCO Dünya Mirası olan Ayasofya’daki tarihi mozaik ve fresklerin akıbetiyse merak konusu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ayasofya’da namaz sırasında mozaik ve fresklerin nasıl kapatılacağına dair konuştu. Perde sistemi kullanılacağını belirten Kalın, “Işık sistemi olmayacak. Bir perde sistemiyle bunların kapatılması üzerinde çalışılıyor şu anda, son aşamaya gelinmek üzere. Buradaki temel ilke bu mozaiklere, tasvirlere, binanın tarihi dokusuna ve mimarisine hiçbir şekilde zarar verilmemesi” dedi.

Ayasofya’daki ilk namaza kaç kişinin katılacağı konusunda ise sayı vermeyen Kalın, koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda kişinin içeri alınacağını söyledi:

“Şimdi bir rakam vermek istemiyorum… ‘Hijyenik şartlara uygun bir şekilde bu nasıl temin edilir?’ diye. Orada öncelikle bir kere cuma namazının ve bir büyük mabet olarak Ayasofya Camisi’nin mehabetine uygun, yani o günün şanına, şerefine uygun bir şekilde, vakar ile sakin bir şekilde bu açılışın gerçekleşmesi hedefleniyor. Sayın Cumhurbaşkanımız tabii ki katılacaklar. Vatandaşlarımızla birlikte belli sayıda cemaat orada olacak. Zaten cumanın şartlarından birisidir bu. Ana zemin olarak giriş katında cuma namazı kılınacak ilk planda.”