İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Psikoloji Bölümü açmasına tepkiler büyüyor: #AçıktanPsikoloğaHAYIR

İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin Psikoloji Bölümü açmasına tepkiler büyüyor: #AçıktanPsikoloğaHAYIR

14/07/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Üniversitesi, önceden herhangi bir duyuru yapmaksızın, Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’ne lisans düzeyinde psikoloji programını ekledi. Öğrencisinden, profesyoneline pek çok kişi karara sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Uygulamanın bölümle bağdaşmadığını söyleyenler, Üniversiteye ve YÖK’e geri adım atılması çağrısında bulundu.

Koronavirüs nedeniyle 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının uzaktan eğitimle tamamlanmasıyla birlikte YÖK, üniversitelerde uzaktan eğitim ve açıköğretim programları için teşvikler sunmaya başladı. Uzaktan eğitim programlarının ağırlığının artırılması kararı verilmesinin ve Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Ankara Üniversitesinde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin (AUZEF) kurulmasının ardından, bir adım da İstanbul Üniversitesi’nden geldi.

Üniversiteye bağlı Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi’nin dersleri arasına, lisans düzeyinde açıköğretim psikoloji programı kondu. Programın açılışı hakkında Üniversite’den veya AUZEF’ten herhangi bir bilgilendirme yapılmazken; öğrenciler, akademisyenler ve psikologlar alınan karar Twitter’da #psikolojiacıkögretimolamaz”, “#alantalanınadurde”, “#açıktanpsikoloğaHAYIR etiketleriyle tepki gösterdi.

Türk Psikologlar Derneği’nden tepki

Twitter üzerinden yazılı açıklama yayınlayan Türk Psikologlar Derneği (TPD), açıköğretimde psikoloji lisans programının mümkün ve kabul edilebilir olmadığını ifade ederek, konu ile ilgili İstanbul Üniversitesi ve YÖK ile görüşüleceğini duyurdu. Psikoloji eğitiminin ancak gözlem, gözetim ve deney süreçlerinin uygulanabilmesiyle olanaklı olduğunun altını çizen TPD, yüksek lisans düzeyindeki psikoloji programları için de düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

İmza kampanyası başlatıldı: ‘Açıköğretim Psikoloji Bölümü Toplum Ruh Sağlığına Yapılan Saldırıdır.’

Açıköğretim psikoloji bölümünün kapatılması için change.org üzerinden bir imza kampanyası başlatıldı.

İmza metni şu şekilde:

“İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Bünyesinde açılan ve bu sene öğrenci alımı yapılacak olan “Psikoloji Lisans (Açık Öğretim)” eğitim programı şu an eğitimlerine devam eden psikoloji bölümü öğrencilerine ve mezun olmuş olan psikologlara hakaret niteliğinde olduğu gibi Toplum Ruh Sağlığına yönelik yapılan bir saldırıdır. 

Örgün öğretim ile ancak belli bir düzeye kadar tamamalanılan Psikoloji Öğrenimi, üzerine binlerce liralık eğitim masrafları yapılan, yüksek lisans programlarıyla bir yerlere gelinebilen ve insan hayatını önemli düzeyde etkileme kapasitesine sahip mesleki eğitim programıdır. Psikoloji bölümü eğitiminin, açık öğretim eğitim sisteminin şartları gereği; hiç vaka görmeden, hocaların engin tecrübelerine ve vaka yönetimine dair tekniklerini anlamadan, interaktif bir eğitim modeliyle mesleğe dair bilinci kazanmadan “açık öğretim eğitimi” İle verilmesi akıl tutulmasından başka bir şey değildir. 

Psikoloji Bölümü eğitiminin açık öğretim modeli ile verilmesi topluma hiç bir katkı sağlamayacağı gibi mesleğin etiğini, tedavi yaklaşımlarını öğretemeyeceği ve toplum ruh sağlığına katkıda bulunacak iyi psikologları yetiştiremeyeceği aşikardır. Psikoloji bölümü kısa yoldan mezunlar vererek topluma kazandırılacak bir bölüm değildir.  Tıp fakültesinin açık öğretimi olmayacağı gibi Psikoloji bölümününde açık öğretimi olmaz ve olmamalıdır. 

Bu anlamda sizlerin de bu kampanyamıza imza ile katkıda bulunarak sesimizi duyurmamızı sağlamanızı rica ediyoruz. Atılan imzalar ile sesimizi söz sahiplerine duyurarak yapılan bu yanlışa dur denilmesini istiyoruz.”

İmza kampanyası için