Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine online sınav mağduriyet

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencilerine online sınav mağduriyet

16/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi, İnşaat Mühendisliği öğrencileri online sınavlarda mağduriyet yaşıyor. Online sınavda iki oturum halinde yapılan sınavın her bir oturumunda süre, cevapların sisteme yüklenmesi dahil olmak üzere, 45 dakika olarak belirlendi. Öğrencilerin sisteme cevaplarını yüklemeye çalıştıkları sırada ise sistem çöktü. Mail olarak gönderilen sınavları da bölüm kabul etmeyeceğini belirtti. Dekan yardımcısına ulaşan öğrenciler yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdiklerinde “Beni ilgilendirmez, bölümünüze söyleyin” cevabıyla karşılaştılar. Bölümleriyle iletişime geçen öğrenciler ne bölümlerinden ne de akademisyenlerden cevap alamadılar.

Soruları çözmek için ayrılan süre 5 dakika

Önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olan Akışkanlar Mekaniği dersi için ise 4 oturum 15 dakika olarak belirlendi. YTÜ 2019-2020 bahar yarı yılı senato kararının 15. maddesinde ise şu ifadeler yer almıştı:

“15. Online Sınav Modülüne tanımlanan sınavlar, belirtilen gün ve saatte otomatik olarak aktif olacaktır. Öğrencilerin Online Sınav Modülüne girişleri, (varsa) yüklemeleri gereken dokümanlar vb. durumlarda yaşanabilecek aksaklıklara karşın sınav süresinin en az 10 dakika uzun tutulması yerinde olacaktır.”

Bu maddeye göre 10 dakikalık soru yükleme süresi göz önüne alındığında öğrencilere soruları çözebilmek için 5 dakika süre tanındı.

Evrensel’in görüştüğü YTÜ İnşaat bölümü 2. sınıf öğrencisi şunları anlattı:

Girdiğimiz ilk final sınavında online sistemin eksikliğini gördük, bu yüzden mağdur olan birçok arkadaşımız oldu. Bunun dışında 2 şıklı 2 soruyu (toplamda 4) toplamda 45 dakikada çözüp, taratıp ve ismini değiştirip sisteme yüklememiz bekleniyor. Oturumun başında 20 dakika boyunca kesilen sistemden ötürü birçok insan hem heyecandan hem de çok az olan süreden dolayı hiçbir soruyu yapamadı. Bunu hocalarımızla paylaştığımızda ise çok büyük bir umursamazlıkla karşılaştık. Bu yaşananlar birçok öğrencinin 1 senesine daha mal oluyor. Online ders sırasında bir hocamızın “finalde sizi kanırtacağız” demesi sınavı hazırlayanların öğrenciye karşı aldığı tutumun dürüstçe söylenmiş bir örneği desek yeridir.

Önümüzdeki sınavımıza sadece 15’er dakikalık oturumlar halinde zaman veriliyor. 10 dakikası gönderme işlemine senato kararıyla ayrılmışken, bu da demek oluyor ki bir soruyu çözmek için bize sadece 5 dakika veriyorlar. Bunun bir üniversitede kabul edilemez bir uygulama olduğunu düşünüyoruz ve bize verilen sürenin tekrardan gözden geçirilmesini istiyoruz.”

Konuya dair mağduriyetlerini mail yoluyla dile getiren YTÜ öğrencileri attıkları maillere cevap alamadı. Öğrenciler mağduriyetlerini ve taleplerini #Ytüöğrencilerimağdur etiketiyle Twitter üzerinden dile getirmeye başladı.