Spor tarihinin en büyük cinsel istismar skandalını anlatan ‘Athlete A’den fragman yayınlandı

Spor tarihinin en büyük cinsel istismar skandalını anlatan ‘Athlete A’den fragman yayınlandı

22/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Amerika Birleşik Devletleri‘nde (ABD) 2016 yılında ortaya çıkan, ABD jimnastik takımında gerçekleşen sayısız cinsel istismarı konu alan Athlete A‘den fragman paylaşıldı.

Netflix‘te yayınlanacak Bonni Cohen ve Jon Shenk‘in yönettiği Athlete A‘in fragmanında, jimnastik ekibinin eğitmenleri tarafından gerçekleştirilen yaklaşık olarak 500 fiziksel istismarın ortaya çıkarıldığını görüyoruz. Belgesel filmde, istismara maruz bırakılan birçok kadın, konuşmacı olarak yer alıyor.

2016 yılında Indianapolis Star isimli gazete, ABD jimnastik takımında gerçekleşen cinsel istismarlara bir makalede yer vermişti. İddialara göre sürekli olarak istismarı gerçekleştiren takım doktoru koruma altına alınıyordu.

Belgesele konu olan istismarcı doktorun adının Larry Nassar olduğu biliniyor. Michigan eyaletindeki Eaton County’de görülen son duruşmada Nassar’a eyaletteki ‘Twistars’ adlı jimnastik kulübünde çalıştığı süre boyunca genç atletleri taciz etmek suçundan 40 yıldan 125 yıla kadar hapis cezası verilmişti.

Maggie Nichols (MELİSSA J. PERENSON / NETFLİX)

Yaklaşık olarak 500 kadının istismara maruz bırakıldığı bu olayın ortaya çıkmasından yıllar sonra, Athlete A isimli bir belgesel film çekildi. Netflix’te gösterime girecek olan Athlete A’de istismara maruz bırakılan sporcuların mağduriyeti için kurumlarla savaşan avukatlardan, sessiz kalarak her şeyi saklamaya çalışan zanlılara kadar her şey gözler önüne serilecek gibi görünüyor.

Onlarca altın, gümüş ve bronz madalyaya sahip olan jimnastik takımının hikâyesi aslında daha önce de açılmıştı.

HBO’da At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal isimli belgesel yayınlanmış ve ilgileri çekmişti. Belgesel film, Dr. Steven Ungerleider ve David Ulich‘in yıllar süren çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştı.

Athlete A, 24 Haziran tarihinde Netflix’teki izleyicilerinin karşısında olacak.