Sit alanına ‘go-kart’ pisti için Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan onay

Sit alanına ‘go-kart’ pisti için Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan onay

19/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İzmir’in Güzelbahçe ilçesindeki değerli tarım arazileri ve doğal sit alanı üzerinde yapılmak istenen go-kart (karting) pisti için hazırlanan imar planı değişikliği onaylandı. Plan bugünden itibaren 30 gün askıda kalacak.

BirGün‘den Aycan Karadağ’ın haberine göre, İzmir Karting Kulübü’nün, 2018 yılından bu yana Yelki Mahallesi’nde tarım alanı olarak belirlenmiş alanda Motor Sporları Pisti yapma girişimleriyle ilgili yeni karar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan plana göre pist, doğal sit ve tarım alanı olarak görülen 49 bin 230 metrekarelik bölgede yapılacak. Plan notlarına göre alana dört metre yükseklikte tek katlı binalar yapılabilecek. Seyirci ve sporcuların ihtiyacına yönelik yönetim binası, açık otoparklar, soyunma odası ve dinlenme salonu inşa edilebilecek.

İtirazlara bakanlıktan ret

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bu plan bir sene önce askıya çıktı. İtirazlarımız oldu. İtirazlarımız bakanlıktan ret gördü. Plan onaylandı. Biz mahkeme açtık plana. Hatta bu ay yerinde bir keşif var. Onlar ise yeni bir plan yapmış. Biz kamu yararına kıyımızda yeni bir plan yapıyoruz. 2013 yılından beri uğraşıyoruz. Mülkiyeti bir kişiye ait bir alanda özel bir plan yapılıyor. O plana itiraz ediliyor tekrar düzenleme yapılıp onaylanıyor. O bölgenin go-kart pistine uygun olmadığını düşünüyoruz. Kanaatimiz değişmedi. Mücadelemiz devam edecek” dedi.

MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

Güzelbahçe Çevre Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz ise yeniden dava açacaklarını kaydetti: “Daha önceden yayımlanan imar planına karşı dava açmıştık. O davanın keşfi yapılacak. İmar planı değişikliği ise keşiften 2 gün önce yayınlandı. Sadece ada ve pafta numaralarını değiştirerek yayımladılar. Asıl kritik olan konu ise bizim iptal davası açtığımız imar planı bu şekilde boşa çıkmış oldu. Süreç yeniden başlayacak. İstinye Park’ta ne yaptılarsa şu anda aynen onları yeniden uyguluyorlar. Her iptalde yeniden başvuruyorlar ve yeniden iptal davası açmanız gerekiyor. Mücadelemiz devam ediyor. Bu değişikliklerdeki temel amaç aslında mücadele edenleri vazgeçirmek. Ama biz bu davalardan vazgeçmeyeceğiz. Yeniden dava açacağız. Bir şekilde ruhsat alır inşaata başlarsak İstinye Park’ta olduğu gibi durduramazlar diye düşünüyorlar.