Kayyum, Siirt’te kütüphane yıktırdı

Kayyum, Siirt’te kütüphane yıktırdı

01/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Belediyesi’ni kazanmıştı ancak 15 Mayıs 2020’de İçişleri Bakanlığı kararıyla Siirt Valisi Ali Fuat Atik kayyum atanmıştı.

Belediye, ‘Tramway’ projesi adı altında trafiğe kapalı olan Güres Caddesi üzerinde bulunan valilik ve belediyeye ait olan yapıların yıkıldığını duyurdu.

Sosyal medya üzerinden yapılan duyuruda, “Güres Caddesindeki diğer yapılar için yasal prosedür içinde tebligatlar yapıldıktan sonra projeye devam edilecektir” denildi.

‘Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi’ yıkıldı

Yıkılan yapılardan biri Celadet Elî Bedirxan Kütüphanesi. Görevden alınarak, yerine kayyum atanan HDP’li Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık da söz konusu durumu Twitter üzerinden duyurdu:

Belediye ekipleri tarafından yıkılan kütüphane, 2016 yılında yapılan ilk kayyum ataması sonrasında Kürtçe tabelası ve merkezdeki Kürtçe kitapların kaldırılmasıyla gündeme gelmişti.

Kayyum tarafından kaldırılan tabela, HDP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde belediyeyi tekrar kazanması akabinde yeniden asılmıştı.

Celadet Elî Bedirxan hakkında

Kürt dilinin gelişmesine büyük emekler harcayarak, Kürt aydınlarıyla birlikte Xoybun dergisinin çıkarılmasında aktif rol oynamıştı.

1930’lu yıllardan itibaren Kürtçe ile ilgili çalışmalarını yoğunlaştırarak, Hawar ve Ronahi adlı Kürtçe dergileri çıkarmıştı.