İTÜ öğrencilerinin tepkisi üzerine rektörlük sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğunu kaldırıldı

İTÜ öğrencilerinin tepkisi üzerine rektörlük sınavlarda kamera ve mikrofon zorunluluğunu kaldırıldı

29/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinin online sınavların gerçekleştirilme yöntemine dair günlerdir gösterdikleri tepki sonucu rektörlük geri adım attı. Rektörlüğün yaptığı açıklamaya göre, online sınavlarda kamera ve mikrofonun açık olması zorunluluğu kaldırıldı.

İTÜ rektörlüğünün yaptığı açıklamada, “Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun (KVKK) 28 Haziran 2020 (bugün) ilettiği yeni bilgi doğrultusunda, 29 Haziran Pazartesi günü başlayacak yarıyıl sonu sınavları öncesinde acil duyuru yapılması zorunluluğu doğmuştur. Ninova ve Zoom platformlarından yapılacak olan yarıyıl sonu sınavları sırasında kamera ve mikrofonun açık olması öğrencinin isteğine bırakılmıştır” denildi.

İTÜ’de neler yaşanmıştı

İTÜ yönetimi sınavların tarihleri, not değerlendirmesi ve sınavların nasıl yapılacağı doğrultusunda karar alma sürecini geçtiğimiz günlere kadar ertelemişti. Bu durum öğrenciler başta olmak üzere birçok kişinin tepkisine yol açmıştı. Öğrenciler bu süreçte bir araya gelerek taleplerini okula iletmeye çalışmış fakat resmi bir açıklama yapılmamıştı. Sınavların nasıl yapılacağı ancak geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Açıklanan sınav yönteminde öğrencilerin kişisel veri güvenliği hiçe sayılırken aynı zamanda soru çözümlerinde geriye dönemeyecek olmaları, öğrenciler ve akademisyenlerin tepkisiyle karşılaştı.

Öğrenci kulüpleri de destek verdi

Gün boyu #İTÜmahremiyetistiyor etiketi Twitter’da gündemde kaldı. Bugüne gelindiğinde öğrencilerin halen taleplerine cevap alamadığı gerekçesiyle #İTÜyekulakver etiketi ile tekrar bir çalışma yapan öğrenciler gündeme girmeye başardı. Özellikle birçok öğrenci kulübünün destek verdiği çalışmada tekrar gündem olan İTÜ öğrencilerine resmi açıklıma gece saatlerinde yapıldı. KVKK’nin bilgilendirmesi doğrultusunda İTÜ yönetimi final sınavında uygulanacak olan yöntemin öğrencilerin tercihlerine bırakıldığını duyurdu.

Öğrenciler hâlâ asıl taleplerinin tercihe dayalı pass-fail sistemi olduğunu dile getiriyor. Öğrencilerin çoğunluğunun dile getirdiği bu taleplere 30’u aşkın öğrenci kulübü de destek verdi.