Altyazı Fasikül, her salı ‘evde kalamayanlar’ın hikayelerini anlatıyor

Altyazı Fasikül, her salı ‘evde kalamayanlar’ın hikayelerini anlatıyor

01/06/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Sinemacıların salgın sürecinde ürettikleri kısa videolar Altyazı Fasikül’ün çağrısıyla her salı saat 18:00’de Altyazı Sinema Dergisi’nin YouTube kanalından yayınlanıyor. Seri herkesin evlerine kapandığı bugünlerde, hem evde kalma deneyimlerini üreterek geçirmek isteyenler için hem de evde kalma lüksü olmayanların hikâyelerine ses vermek için tasarlandı.

Serinin ilk videosu olacak Fatih Pınar’ın Şehrin Hayaletleri filmi 26 Mayıs 2020 Salı günü, saat 18:00’den itibaren Altyazı’nın YouTube kanalından yayınlandı. İlk gösterimin ardından saat 18:30’da Fatih Pınar ve Fırat Yücel film hakkında bir söyleşi de gerçekleştirdi.

Altyazı Sinema Derneği’nin hayata geçirdiği ve sinemada ifade özgürlüğünün gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlayan Altyazı Fasikül, tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sürecinde de bu dönemin özgür sinema üzerindeki etkilerini kayıt altına almayı hedefliyor.

Zengin bir içerik bizleri bekliyor

Altyazı Fasikül’ün açıklamasına göre Senem Aytaç ve Fırat Yücel tarafından tasarlanan video serisinde Altyazı Fasikül’ün çağrısına cevap veren sinemacıların evden sokağa, dışarıya, hayata yeni bir gözle bakan çalışmalarına yer veriliyor. İlk haftalarda Fatih Pınar, Elif Ergezen, Aylin Kuryel gibi isimlerin çalışmalarının yayınlanacağı İçeriden Dışarıya’ya, ilerleyen haftalarda belgesel ve video ile uğraşan birçok sinemacının salgın sürecinde çekip kurguladığı videolar eklenecek.

İçeriden Dışarıya sinema tarihinin farklı dönemlerinden ilham alan, kriz dönemlerinde yeni üretim biçimleri üzerine düşünen örneklerden yola çıkan bir video serisi. Chantal Akerman’ın ev içi ve kişisel olanı feminist bir perspektifle kayda geçirme denemelerinden Cafer Panahi’nin ev hapsindeyken film üretmeye devam etme pratiklerine; Kirsten Johnson’un bugüne kadar yapılan işlerin artakalanlarından masaüstünde gerçekleştirdiği Kamerainsan’dan (Cameraperson, 2016) buluntu film, video-günlük ya da video-mektup gibi formlarına uzanan bir ilham dağarcığına sahip olan seride farklı üretim biçim ve pratikleri üzerine düşünen videolar yer alıyor.

Sokakta olmaya mecbur olanların hikâyelerinden içeride olmaya mecbur olanların hikâyelerine, iletişim teknolojilerinin büründüğü yeni hâllerden karantina altında görülen rüyalara birçok farklı veçheden bugünlere bakan İçeriden Dışarıya, salgın sürecinin sinemacıların gözünden kolektif bir arşivini oluşturmak üzere yola çıkıyor.

Kanala ulaşmak için: https://www.youtube.com/channel/UCPvq6_r5fBLosRZbOJx8wHA