RTÜK, Sevda Noyan’ın sözleri nedeniyle Ülke TV’ye 3 kez program durdurma cezası verdi

RTÜK, Sevda Noyan’ın sözleri nedeniyle Ülke TV’ye 3 kez program durdurma cezası verdi

26/05/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

RTÜK, Sevda Noyan’ın 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşananlara atıf yaparak “Listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür” şeklindeki infial yaratan sözleri nedeniyle Ülke TV’ye üç kez program durdurma cezası verdi. Oy birliğiyle alınan kararda, Noyan’ın sözlerinin “toplumun kin ve düşmanlığa tahrik edildiği; toplumda nefret duyguları oluşturulduğu” belirtildi. Öte yandan RTÜK, Kafa Radyo’ya da okunan “bira iyi gider” mesajı nedeniyle üç kez yayın durdurma cezası verilmişti. Bu iki cezanın aynı oranda olması birçok kişi tarafından tepkiyle karşılandı.

Ülke TV’de Esra Elönü’nün sunduğu “Arafta Sorular” programında konuk olan Sevda Noyan, “15 Temmuz kursağımızda kaldı, yapamadık istediklerimizi. Boş bulunduk. Yanlış anlaşılmasın, doğru anlaşılsın. Bizim aile şöyle bir 50 kişiyi götürür yani. Onu söyleyeyim yani. Biz çok donanımlıyız bu konuda maddi ve manevi olarak. Biz liderimizin yanındayız ve asla yedirmeyiz bu ülkede yani. Ayaklarını denk alsınlar. Bizim hâlâ sitede böyle var 3-5. Benim listem hazır açıkçası” tehditlerini dile getirmişti.

Tehditlerin büyük tepki toplamasının ardından gerçekleştirilen ilk toplantıya RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, mazeret bildirerek katılmamıştı. Başkansız gerçekleştirilen toplantıda Sevda Noyan’ın sözleri gündeme getirilmeyerek görüşülmemişti. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise önce “Darbeyi övenlerin karşısında söylenenleri cezalandırmak gibi bir pozisyonda değiliz. Çok büyütülecek bir konu değil”  demiş ardından “Sevda Noyan’ın söylemleri, RTÜK ilkeleri bakımından asla kabul edilemez. RTÜK, kuruluş amacına uygun olarak ilk kurul toplantısında gereğini yapacaktır” diyerek geri adım atmıştı.

RTÜK’ün bugünkü toplantısında Sevda Noyan’ın sözleriyle ilgili hazırlanan rapor gündeme alındı. RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı, Noyan’ın dosyaya ilişin alınan kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Taşcı, “RTÜK, ‘Listem hazır. Ailemiz en az 50 kişiyi götürür’ diyen Sevda Noyan’ın sözleriyle yayında ‘toplumun kin ve düşmanlığa tahrik edildiği; toplumda nefret duyguları oluşturulduğu’ gerekçesiyle Ülke TV’ye 3 kez program durdurma cezası verdi. Karar oybirliğiyle alındı” dedi.