‘Lütfi Özkök: Portreler’ sergisi erişime açıldı

‘Lütfi Özkök: Portreler’ sergisi erişime açıldı

18/05/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Modern, fotoğraf sanatçısı ve şair Lütfi Özkök’ün İsveç’teki arşivinden derlenen ve çektiği portre fotoğraflardan oluşan “Lütfi Özkök: Portreler” sergisini online erişime açtı.

Sergide sanatçının kadrajından çıkan Nâzım Hikmet, Samuel Beckett ve René Char gibi 80 ismin portresi yer alıyor. 1950’lerden 1990’ların sonuna uzanan döneme ait fotoğraflardan oluşan sergi, 24 Nobel ödüllü yazarın aralarında bulunduğu 89 portreden oluşuyor.

Özkök, Nâzım Hikmet’in belleklerde yer edinen ünlü portrelerini ilk kez 1959’da Stockholm’de çekti.

Fotoğraflara metin, obje ve belgelerin eşlik ettiği sergide bu veriler aracılığıyla hem sanatçının portrelerini çektiği kişilerle ilişkisi gösteriliyor hem de sanatçının kişisel hikâyesi üzerinden bir dönemin okuması yapılabiliyor.

Sanal turda İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi yöneticisi ve serginin küratörü Demet Yıldız, Osman İkiz’in sanatçının hayatına ve çalışmalarına odaklanan kitabı “Rüzgârların Yolunda” ile Nilgün Uzun Uluocak’ın editörlüğünü yaptığı “Portreler, Türk Edebiyatına Dönemsel Bakış” kitabından alıntıları seslendiriyor.

Özkök’ün torunu Anna Juhlin’in yönetmenliğinde çekilen ve sanatçının yaşamını anlatan “Poeten i Elefanthuset” (Fil Gibi Evdeki Şair) belgeseli de sanal turda izleyiciyle buluşuyor. Belgesel 2011’de Stockholm Tempo Belgesel Film Festivali’nde Yeni Belgesel Ödülü’ne değer görüldü.

Sergi şuradan ziyaret edilebilir.