“Yaşayan Cehennem” lakaplı Moria mülteci kampındaki çocuklar için 7499 çift ayakkabı

“Yaşayan Cehennem” lakaplı Moria mülteci kampındaki çocuklar için 7499 çift ayakkabı

05/04/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda bulunan “Yaşayan Cehennem” lakaplı Moria mülteci kampında uzun süredir insanlık dramı yaşanıyor. Yaklaşık 3 bin kişinin kalacağı şekilde yapılan kampta 20 bin kişi yaşıyor. Norveç‘te geçtiğimiz günlerde kampta korkunç şartlar altında yaşamak zorunda olan çocukların durumuna dikkat çekmek için bir protesto gerçekleştirildi.

Kapmta sağlık sorunu bulunan yüzlerce çocuk ve yetişkin normal zamanda bile yeterli tıbbi destek alamazken, koronavirüs salgınıyla birlikte durumları daha tehlikeli bir hal aldı. Şimdiye kadar Midilli Adası‘nda iki kişide koronavirüs vakası tespit edildi ancak bu vakalar kampa uzak bir noktada.

Moria mülteci kampında bir kare

Kampta felaket yaşanabilir

Uzunca süredir Avrupa’nın en büyük mülteci kampı olan Moria’ya dikkat çekmeye çalışan insan hakları örgütleri, salgının kampa ulaşması durumunda büyük bir felaket yaşanacağı uyarısında bulunuyor ve kampın ana karaya taşınması için çağrılar yapılıyor.

Yunan adaları Midilli, Sisam, Sakız, İleryoz ve İstanköy adalarındaki kamplarda yaklaşık 40 bin sığınmacı barınıyor. Adaların toplam kapasitesi ise 6 bin kişi.

Bağışlarla 7499 çift ayakkabı toplandı

Moria mülteci kampındaki kötü durum ve dünyadaki sessizlik son olarak 31 Mart 2020 tarihinde Norveç’te protesto edildi. Kamptaki çocukların durumuna dikkat çekmek için bağışlarla toplanan 7 bin 499 çift ayakkabının parlamento binası önüne bırakılması planlanıyordu ancak koronavirüs salgını nedeniyle bir sahile bırakıldı.

Koronavirüs salgınında ayakkabıların kampa ulaştırılması mümkün görülmese de uygun koşullar oluşturulup ayakkabıların mülteci kampında kalan çocuklara ulaştırılması hedefeleniyor.

Fotoğraf: Morten Uglum

Neden 7499 çift ayakkabı?

16 Mart 2020 tarihinde kampta meydana gelen yangında, Hamed isimli 6 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. 7500 çift ayakkabı toplanmasına rağmen Hamed’in ölümü nedeniyle protesto 7499 çift ayakkabıyla gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Morten Uglum