Mülteci işçilerin uğradığı hak ihlalleri raporlaştırıldı: “Ölene dek çalışacağız gibi duruyor”

Mülteci işçilerin uğradığı hak ihlalleri raporlaştırıldı: “Ölene dek çalışacağız gibi duruyor”

08/04/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, İzmir’de deri ve tekstil atölyelerinde çalışan mülteci işçilerin uğradığı hak ihlallerini raporlaştırdı. Raporda sigortasız ve düşük ücretle çalışma öne çıkan sorunlar olarak belirlendi.

Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında çalışma izni alabilen mülteci-göçmen işçi sayısı 115 bin 837. İzmir’de kurulu bulunan Deri Tekstil ve Kundura İşçileri Derneği, mülteci işçilerin çalışma yaşamında karşılaştığı hak ihlalleri ile ilgili bir rapor hazırladı.

Raporu yayınlan dernek İzmir Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi, MTK Tekstilciler Çarşısı, Basmane’de deri ve tekstil atölyeleri ve Karabağlar’daki tekstil atölyelerinde çalışan yüz işçi ile yüz yüze görüşme yapıldığını söyledi. Deri iş kolunda çalışan 20, tekstil iş kolunda çalışan 40 ve kundura iş kolunda çalışan 40 işçi ile görüşüldüğü belirtilen raporda, mülteci işçilerin 77’sinin Suriyeli, 12’sinin Afganistanlı, 6’sının İranlı ve 5’inin Iraklı olduğunu ifade edildi.

19’u kadın, 81’i erkek işçi ile yapılan ankete katılan mülteci işçilerin 8’inin okur yazar olmadığı ve yine 8’inin sadece okur yazar olduğunu belirtirken 65’inin ise ilk okul mezunu olduğu ve 19’unun da orta okul mezunu olduğunu raporda yer aldı. Yine ankete katılan işçilerin 28’inin 18-25 yaşında, 49’unun 25-30 yaş arasında, 23’ünün de 20-40 yaşında olduğu ifade edildi.  

Raporda, işçilerle yapılan görüşmeler de yer aldı. Tekstil işçisi mülteci D.S., kendilerine düşük ücret verildiğini ve zorla fazla çalıştırıldıklarını söyleyerek, eski işyerindeki durumu şu sözlerle anlattı: “Çalışmazsak işten çıkarılmakla tehdit ediliyorduk ama Türkiyeli işçi evine gidiyordu. Fazla çalışmamız için ek bir ücret de alamıyorduk…. Ülkemize dönme ihtimalimiz çok düşük ve burada emekli olabilmemiz de mümkün değil. Ölene kadar çalışacağız gibi duruyor

Deri işçisi mülteci M.S., patronların kendilerini sürekli aşağıladıklarını belirterek “En ufak bir hatamızda başka işçilerin ortasında hakaret ve aşağılamaya varan sözlere maruz kalıyoruz. Suriyeli olduğumuz aşağılanıyoruz” dedi.

Ayakkabı işçisi mülteci H.D. ise bir dönem kendilerine yönelik linç girişimleri olduğunu ifade ederek, korkarak işe gittiklerini şöyle anlattı: “5 yıl önce Türkiyeli işçilerin site içerisinde ‘Suriyeli işçi istemiyoruz’ eylemi yaptı. Bu süreçte işe giderken korkuyorduk, mecburen gruplar şeklinde gidip geliyorduk

Ankete katılan 100 işçinin tamamı sosyal güvenlik kaydı bulunmadığını dile getirdi. 100 işçinin toplam sigorta prim günü ise sıfır. İşçilerden hiç biri işyerinden devlet denetimi ile karşılaşmadı.İşçilerin 35’i günde ortalama 9-10 saat çalıştıklarını, 65 işçi ile 11-12 saat çalıştıklarını söyledi. İşçiler 8 saatten sonrası için fazla mesai ücreti almadıklarını da getirdiler.

İşçilerden 83’ü öncelikli talebinin ücretlerde artış olduğunu dile getirirken 35’i sigortasının yapılmasını, 47’si nefret söyleminin olmamasını, 76’sı çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve 34’ü ise işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını istedi.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.