Lusin Dink imzalı ‘Saroyan Ülkesi’ Vimeo’da

Lusin Dink imzalı ‘Saroyan Ülkesi’ Vimeo’da

29/04/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Lusin Dink’in yazıp yönettiği 2013 yapımı ‘Saroyan Ülkesi’ Vimeo üzerinden erişime açıldı. Dünya edebiyatının önemli isimlerinden Ermeni yazar William Saroyan’ın ruhunu sarmalayan ülke özlemini, köklerinin olduğu Bitlis’e yaptığı yolculuğu ve bir zamanlar bu topraklarda yaşananları anlatıyor.

Çeşitli söyleşilerden ve Saroyan’ın öykü canlandırmalarından oluşan film, belgesel ile kurmacanın iç içe olduğu bir kolaj yapısıyla şekilleniyor.

Film, 1908’de ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Frosne kasabasında doğan ve kendisini her daim Ermeni, Amerikalı ve Bitlisli olarak tanımlayan Saroyan’ın ailesinin sürgün edildiği yıllardan anlatılarla başlıyor.

Sahi varabilmiş midir Saroyan Bitlis’e? Bulabilmiş midir Saroyan ülkesini?

Daha sonra film seyircisini Saroyan ile beraber Trabzon’dan başlayıp sırasıyla Gümüşhane, Erzurum, Ağrı, Van’a oradan da Saroyan’ın “ülkem” dediği Bitlis’e uzanan, uzun bir Anadolu yolculuğuna çıkıyor.

Gerek Saroyan’ın yol arkadaşlarının tanıklıkları, gerekse Saroyan’ın yazdıkları, anıları ve annesi ile babasının anlattığı hikâyeler aracılığıyla filmde Saroyan’ın ülkesine olan tutkusu, özlemi, sevgisi, acısı, umudu ve umutsuzluğu izleyiciye etkileyici bir şekilde yansıtılıyor.

Saroyan Ülkesi/ TR from Nar Film on Vimeo.

YönetmenSenarist
Lusin DİNK

Oyuncular
Norikyan ARTUR
Osin CİLİNGİR
Sevinç EROL
Kevork MALİKYAN

Tür
Belgesel/ Dram / Biyografi

Yapım
75dk. Türkiye, Ermenistan, Fransa, 2013