Türk çizgi romanının acı günü: Karaoğlan ve Kara Murat’ın yaratıcıları aynı gün hayata veda ettiler

Türk çizgi romanının acı günü: Karaoğlan ve Kara Murat’ın yaratıcıları aynı gün hayata veda ettiler

03/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Türk çizgi roman tarihinin en önemli karakterlerinden olan ve 60’lar ve 70’lere damga vuran iki karakterin; Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz ve Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan 2 Mart Pazartesi günü birkaç saat arayla hayatını kaybetti.

Suat Yalaz

İlk kez 1 Nisan 1963’te yayımlanmaya başlayan ve Türk çizgi roman tarihinin en uzun soluklu çalışmalarından biri olan “Karaoğlan”ın yazarı, senarist, yönetmen ve çizer Suat Yalaz’ın ölümünü usta çizerin yeğeni Cüneyt Yalaz duyurdu.

Karaoğlan

Defalarca beyazperdeye aktarılan ve Kartal Tibet’in canlandırdığı Karaoğlan’ın yaratıcısı Yalaz’ın, kalp rahatsızlığı nedeniyle 88 yaşında hayata veda etti.

Suat Yalaz’ın cenazesi 4 Mart’ta Zincirlikuyu Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

İlk karikatürü, 16 yaşında yayınlanmıştı

Suat Yalaz, 1932 yılında, Kırşehir’in Çiçekdağ ilçesinde dünyaya gelmişti. Yalaz’ın ilk karikatürü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayınlandı. İstanbul’da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitiren Yalaz, Karaoğlan’ı 1962 yılında yarattı. İlk kez 3 Ocak 1962’de Akşam Gazetesi’nde tefrika edilen Karaoğlan, 1963’ten itibaren de haftalık tarihi çizgi roman olarak yayımlandı. Dergi, en son 2000’li yıllarda okuyucuyla buluşmuştu.

Hem yazarı hem çizeri Suat Yalaz olan Karaoğlan, yine Suat Yalaz’ın yazdığı senaryolar ile pek çok kez film olarak da izleyicinin karşısına çıktı.

Abdullah Turhan

Türk çizgi roman sanatının büyük ustası, ‘Tolga’ ve ‘Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan da meslektaşı Suat Yalaz ile aynı gün hayatını kaybetti.

Kara Murat

Bir süredir Datça’da yaşayan Turhan, yaklaşık bir aydır yoğun bakımda tedavi altındaydı. Turhan, 3 Mart Salı günü Datça’nın Mesudiye köyü Avlana Camiinde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası Bahçearası mezarlığında toprağa verilecek.

Kara Murat, ilk 1971 yılında yayınlandı

Abdullah Turhan, 1933’te Trabzon’un Akçaabat ilçesinde dünyaya gelmişti. Resim ve çizgi romana 1954’te Yeni Sabah Gazetesi’nin açtığı ressam sınavını kazanarak başlayan Turhan’ın, yazarı  gazeteci Rahmi Turan olan unutulmaz karakteri “Kara Murat”ın çizgi serisi, ilk kez 1971 yılında Günaydın Gazetesi’nde yayımlanmaya başlanmıştı. Daha sonra 1974’te çizgi roman olan Kara Murat, 946 sayı boyunca her hafta okuyucuyla buluştu.

Abdullah Turhan’ın unutulmaz bir diğer çizgi karakteri de “Tolga”ydı. İlk kez 1969’da 1001 Roman Dergisi’nde yayımlanan Tolga’nın yazarı da Abdullah Turhan’dı. Turhan’ın çizgi roman dünyasına kazandırdığı diğer tarihi karakterler de “Kara Batur” ve “Alptekin”di.