Şehir Tiyatroları’nda ilk kez kadınlar çoğunlukta

Şehir Tiyatroları’nda ilk kez kadınlar çoğunlukta

06/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Şehir Tiyatroları’nın 2020 sezonu, 8 Mart Kadınlar Günü haftasında duyuruldu. Projeleri açıklanan yazar ve yönetmenlerin yarısından çoğunu kadın sanatçılar oluşturuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Ergen, yeni sezon oyunlarını Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde açıkladı. Bu sezonda kadınların ağırlığına dikkat çeken Ergen, şöyle dedi:

“Şehir Tiyatroları, sanatta fırsat eşitliği konusunda tüm dünyaya örnek olacak bir atılım yapıyor. 106 yıllık kurumun tarihinde ilk kez bu sezon, sahnelenecek oyunların yazar ve yönetmenleri arasında kadınlar, yaratıcı ekibin yarısından çoğunu oluşturuyor. Bu oran, yalnızca Türkiye’nin ödenekli tiyatrolarında değil, dünya tiyatroları arasında da bir ilktir”

Bu sezon oyunları için “Beşi Türkiye ilkgösterimi altı kadın yazarın oyunu var. Bu oyunların tümü kadın yönetmenler tarafından sahneleniyor” diyen Ergen, Yelda Baskın, Lerzan Pamir, Emre Koyuncuoğlu, Özgür Kaymak’ın yöneteceği oyunlarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bilgesu Erenus’un ‘Yaftalı Tabut’u Türkiye’nin ilk kadın oyun yazarı Fatma Nudiye Yalçı’nın kişisel ve siyasal çalkantılarla dolu yaşamını sahneye getiriyor. Yalçı’ya bu oyunda Hikmet Kıvılcımlı, Nâzım Hikmet ve Kemal Tahir gibi yazarlar da eşlik ediyor.

“Leyla Nazlı’nın ‘Kısraklı Kadın’ı, Londra’da bir hastanede bebek bekleyen bir kadının rüya ile gerçek, terkettiği Anadolu topraklarıyla Batı arasında bocalamalarını büyülü bir ortamda sunuyor. Oyun daha önce İngiltere, Almanya, İsveç ve Hollanda’da sahnelendi. Şimdi ilk kez Türkiye’de.

“Kimse Kimseyle Öyle Şeyleri Konuşmuyor Artık’ Şirin Gürbüz’ün ilk oyunu. Babalarını 12 Eylül’de kaybeden iki kız kardeşin birbirleriyle ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları, yakın tarihimizde yaşadığımız toplumsal travmalar çerçevesinde ele alıyor.

“Kurtlar’, Amerikalı genç kadın yazar Sarah Delappe’nin ilk oyunu. Henüz 20’lerinde olmasına rağmen usta bir yazar olarak tüm dünyada ses getiren yazarın oyunu, bir kız futbol takımının antrenmanları sırasında geçiyor. Oyun New York ve Londra’dan sonra ilk kez İstanbul’da sahneleniyor.

“Deniz Altun’un kaleme aldığı ‘Gül’e Ağıt’ ise, Türkiye’yi ayağa kaldıran kadın cinayetlerinden yalnızca biri olan Güldünya’nın yaşam öyküsünden yola çıkıyor.

“Büyülü gerçekçiliğin öncülerinden roman ve öykü yazarı Mine Söğüt’ün ilk oyunu ‘Beşamelli Tavuk’, Subay Eşleri Yardımlaşma Derneği’nin bastırdığı yemek kitabından seçilen yemek tarifinin hazırlanmasıyla başlayan oyun bir aile akşam yemeğinin nasıl tüm aileyi ters yüz ettiğini komik bir dille anlatıyor.”

‘Hamlet’ten ‘Umut’a yeni sezon oyunları

Bu sezon için, geçen sezonlarda planlanan ancak provaları başlayamayan projelere de yeşil ışık yakıldı. William Shakespeare’in ölümsüz eseri ‘Hamlet’, bu yıl Engin Alkan rejisiyle sahnelenecek.

Şehir Tiyatroları’nda sahnelediği ilk rejisi ’12. Gece’ ile övgü toplayan Serdar Biliş, bu kez Bertold Brecht’in “Cesaret Ana ve Çocukları”nı sahneleyecek.

Ionesco’nun da ilk çevirmenlerinden Nuri Pakdil’in Şehir Tiyatroları’ndaki ilk oyunu ‘Umut’, insan ilişkilerinin çürümeye yüz tuttuğu bir çağda, yalnız insanların arasında bir umut arayışını anlatıyor.

‘Lüküs Hayat’tan beri ilk kez Cemal Reşit Rey’in bir müzikali daha sahnelenecek. Erol Günaydın’ın kaleme aldığı ‘Yaygara 70’ müzikalinin yönetimini, Lüküs Hayat’ı da sahneleyen Haldun Dormen üstlenecek.

Mehmet Ergen’in genel sanat yönetmeni olduğu bu ilk sezondaki ilk rejisi, modern tiyatronun kurucularından Anton Çehov’un başyapıtlarından ‘Vanya Dayı’ olacak.

Son yılların dikkat çeken oyun yazarlarından Murat Mahmutyazıcıoğlu, bol ödüllü eseri ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin‘i yeni kadrosuyla bu kez de Şehir Tiyatroları’nda sahneleyecek.