Osmanlı dönemine ait 6.000’i aşkın fotoğraf internette erişime açıldı

Osmanlı dönemine ait 6.000’i aşkın fotoğraf internette erişime açıldı

26/03/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Fransız koleksiyoncu Pierre de Gigord, 1980’lerde Türkiye’ye yaptığı seyahatlerde, farklı formatlarda binlerce Osmanlı dönemi fotoğrafı topladı. Getty Research Institute ise Pierre de Gigord Koleksiyonu’ndan 19. ve 20. yüzyılın başlarında çekilmiş fotoğrafların yaklaşık 6.000’ini dijital hale getirerek bu fotoğrafları internete açtı.

İstanbul sokaklarından bir görünüm, 1850-1958

Revolvia Ajans‘ta yer alan habere göre, Pierre de Gigord Koleksiyonu; Osmanlı’nın mimarisini, kent ve doğa manzaralarını, binlerce yıllık arkeolojik alanları ve 100 yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış insanların yaşamlarından kesitleri belgeliyor. Dijital arşiv projesi, ağırlıklı olarak 19. yüzyıldan I. Dünya Savaşı’na kadar olan fotoğraflara odaklanmış ve 3.750 farklı dijital dosya kaydı yapılmış. Uzun panoramalardan, cep boyutundaki fotoğraflara ve cam negatiflere kadar çok farklı türde fotoğrafın dijitalleştirilmesi farklı zorluklarla karşılaşılmasına neden olmuş.

Dijital arşiv, Pierre de Gigord Koleksiyonu’nun ilk 8 serisini dijital ortama taşımış. Koleksiyonun 1. ve 2. serisi 64 farklı albümden oluşuyor. Koleksiyonun 3. serisi Gigord’un konuma veya türe göre gruplandırdığı 2500’e yakın baskıdan oluşuyor. 4. seride İstanbul manzaralarından oluşan 12 adet panorama yer alıyor. Gigord koleksiyonunun son iki bölümü 9. seri ve 10. seri dijitalleştirilememiş ve böylece dijital arşiv projesinin kapsamı dışında kalmış.

Galata Köprüsü, 1850-1958

Arşivde 19. ve 20. yüzyılın günlük yaşamına, o dönemin insanlarının yaşayışına dair pek çok şeyi fotoğraflarda gözlemlemek ve bugünle kıyaslamak mümkün. Fotoğraflara baktıkça bazı şeylerin nasıl da değiştiğini ve bazı şeylerin nasıl da aynı kaldığını görebiliyoruz.

Eminönü Meydanı ve Yeni Cami, 1850-1958
İstanbul, 1868

Koleksiyon dahilinde 165’i aşkın fotoğrafçının, stüdyonun ve yayıncının fotoğrafları yer alıyor. Fotoğrafçılar arasında Ali Sami Aközer, Pierre Trémaux, Abdullah Frères, Gülmez Frères, Guillaume Berggren, Pascal Sébah, M. Iranian, Nikolia Andreomenos, Apollon, Hippolyte Arnoux, Félix Bonfils, Ernest de Caranza, Jules Delbet, Roger Fenton ve Claude-Marie Ferrier gibi isimler yer alıyor.

Fotoğraflar ücretsiz olarak indirilebiliyor.