Taksim Meydanında bir ‘Kavuşma Durağı’

Taksim Meydanında bir ‘Kavuşma Durağı’

17/02/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), “İstanbul Meydanlarına Kavuşuyor” projesi kapsamında hayata geçirdiği geçici strüktür “Kavuşma Durağı”, Taksim Meydanı’nda meraklılarıyla buluşuyor. 7/24 yaşayan bir alan olması hedeflenen tasarımın ana teması ise “kavuşma”.

Strüktürün tasarımcısı mimar Arman AkdoğanYapı hem tasarım hem işlevsellik açısından meydanlara özel bir ruhla tasarlandı. Bu kadar büyük bir yapı gibi görünmesine rağmen alanın kapladığı yer neredeyse yok gibi. Farklı meydanlara taşınabilecek yapısı sayesinde de ekonomik bir yapı elde edildi” dedi.

Kavuşma Durağı”, meydanların geleceğine oy verilecek bir alan olarak kullanılacakken; değişen sergi, konser, panel ve benzer etkinliklerin çekim merkezi olacak.

220 kişilik konser kapasiteli

Akdoğan ayrıca şu bilgileri verdi:

“Yapı, çelik strüktür üzerinde yer alan ahşap ve karşılıklı iki amfi grubu üzerine dizayn edildi. Ortasında yer alan etkinlik platformu, mimari tasarıma özgün bir yenilik getiriyor. Ziyaretçilere, hem karşılıklı etkileşime geçme hem de aynı zamanda dans, tiyatro ve konser gibi çeşitli etkinlikleri izleme şansı sunuluyor. Strüktürün iki yanında yer alan merdivenler ile yapının çatısına çıkılabiliyor. İstanbullular buradan Taksim’i seyredebilecekleri teras deneyimi yaşayabiliyor. Beyaz tülden metal cephe örtüsü ile 180 metrekare taban alanlı iç mekan ise 220 kişilik konser kapasiteli. Bu alan konser dışında çeşitli kültür-sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmak için elverişli.”

Ayrıca Akdoğan, “Bu yapıyı tasarlarken temel çıkış noktamız halkın kentsel tasarım yarışması için oy verecekleri, bunu yaparken de birbirleri ile etkileşime geçecek bir alan üretebilmekti. Tabii ki meydanların gerektirdiği yaşayan bir alan olması için de konser, sergi, panel ve benzeri kültür-sanat aktiviteleri için de elverişli olabilmesi önemliydi. Bu strüktürün tasarımında da tüm ögeler buna göre seçildi” dedi.

İstanbul’un Kalbi Taksim” sergisiyle açılışı yapılan strüktür, daha sonra sökülerek şehrin başka meydanlarına da taşınacak.

Sırada diğer meydanlar var

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise meydanların demokrasilerin filizlendiği alanlar olduğunu belirterek, kentteki meydanların yeniden hak ettiği değere kavuşacağını söyledi. İmamoğlu, bu kapsamda çalışmalara Taksim Meydanı’ndan başladıklarını ve Bakırköy, Üsküdar-Salacak-Harem kıyı bandı ve Kadıköy Meydanı’nın yarışma yöntemi ile belirleneceğini açıkladı.

İlk sergi ‘İstanbul’un Kalbi Taksim’

Geçici Sergi Platformu, 253 metrekarelik alana kuruldu. Açık alanı, merdivenli bir oturma düzeni ile tasarlandı. Kapalı alan ise sergilerin yapılabileceği şekilde hazırlandı. Platformda, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ile ortak yürütülen çalışma kapsamında “İstanbul’un Kalbi Taksim” adlı sergi gerçekleştiriliyor.

Platform için kaldırma kararı alındı

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Taksim Meydanı’nda açtığı sergi platformunu kaldırma kararı alındı. 7 Şubat’ta alınan kararın 10 Şubat’ta İBB’ye gönderildiği ortaya çıktı. Sergi 15 gün içinde kaldırılmadığı takdirde suç duyurusunda bulunulacak.

Medyascope’tan Fırat Fıstık’ın haberine göre, İBB, 15 Şubat’ta “İstanbul Meydanlarına Kavuşuyor” projesi kapsamında Taksim Meydanı’na “Kavuşma Durağı” adıyla bir sergi platformu kurmuştu. Taksim Meydanı’nı yeniden düzenlemek için başlatılan süreç, 13 Mart’ta yapılacak Taksim Çalıştayı ile devam edecek. Ancak Taksim Meydanı’na konulan sergi platformu için İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 7 Şubat’ta kaldırma kararı aldığı ortaya çıktı. Kurul yazısında, İBB’nin bu uygulamayı izin almadan gerçekleştirdiği, kaldırılmadığı takdirde suç duyurusunda bulunulacağı açıklandı.

Kurul, kaldırma işleminin 15 gün içinde gerçekleşmesi yönünde karar alırken, kararın 10 Şubat’ta İBB’ye iletildiği belirtildi. Kurul, sergi platformuyla birlikte yine Taksim Meydanı’nda bulunan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kurduğu Dijital Gösterim Merkezi çadırının da kaldırılmasını kararlaştırdı.

Çarşamba günü forum düzenlenecek

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Taksim’deki platformu ziyaret etmiş ve şunları söylemişti:

“Taksim Meydanı, İstanbul’daki meydanlar arasında çok özel bir öneme sahip, kalbi gibi. İstanbul’un birçok olayına tanıklık etmiş, bazen isyana, bazen kutlamaya, bazen şenliğe, şölene. Ama biz, meydanların artık iyi şeyleri anımsatmasını istiyoruz. Bu bakımdan yarışma süreçleri tasarladık. Yarışmaların da vatandaşların gözü önünde olması, puanlamalarının burada yapılması, bu platform ile Taksim’e, sürece biraz daha yukarıdan bakabilme imkanı sağlamak; yukarıdan aşağıya ne oluyor, ne bitiyor, yani yaşanılıyor mu yaşanmıyor mu şehrin kalbi dediğimiz nokta, ona bakmak… Bu bağlamda önemli.”

Platformda şu anda, “İstanbul’un Kalbi Taksim” adlı sergi İstanbullular’ın ziyaretine açık.

Meydanın geleceğini konuşmak için çarşamba günü 15.30’da İBB yöneticilerinin de katılacağı forum düzenlenecek.