Notos’un araştırmasında “Keşanlı Ali Destanı” yüzyılın oyunu seçildi

Notos’un araştırmasında “Keşanlı Ali Destanı” yüzyılın oyunu seçildi

10/02/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Haldun Taner’in 56 yıl önce kaleme aldığı Keşanlı Ali Destanı ‘Yüzyılın 40 Oyunu’ içerisinde ilk sırada yer aldı.

Edebiyat dergisi Notos, her yıl farklı bir konuda yaptığı yıllık kamuoyu araştırmalarının 14’üncüsünde oyun metinlerine ele aldı.“Yüzyılın 40 Oyunu” isimli çalışmada 237 yazar, yönetmen, oyuncu, dramaturg, çevirmen ve editör oylamada söz sahibi oldu.

Kültür Servisi’nde yer alan habere göre; araştırmanın ilk sırasında, Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner’in, 1964 yılında, epik bir halk tiyatrosu üslubunda kaleme aldığı ‘Keşanlı Ali Destanı’ yer aldı.

İkinci sırayı Melih Cevdet Anday’ın 1967 tarihli Mikado’nun Çöpleri, üçüncülüğü ise Ekrem Reşit Rey’in 1967’de yazdığı Lüküs Hayat aldı.

‘Keşanlı Ali Destanı’ Genco Erkal’ın rejisiyle Gülriz Sururi, Engin Cezzar ve Semiha Berksoy’la birlikte 40 kişilik bir kadroyla ilk kez 1964’te ilk kez sahnelendi.

Dergideki 40 oyundan ilk 10’u şöyle:

“Keşanlı Ali Destanı” – Haldun Taner, 1964

“Mikado’nun Çöpleri” – Melih Cevdet Anday, 1967

“Lüküs Hayat” – Ekrem Reşit Rey, 1967

“Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” – Aziz Nesin, 1977

“Asiye Nasıl Kurtulur” – Vasıf Öngören, 1970

“Zengin Mutfağı” – Vasıf Öngören, 1977

“Oyunlarla Yaşayanlar” – Oğuz Atay, 1958

“Ayak Bacak Fabrikası” – Sermet Çağan, 1965

“Mahmut ile Yezida” – Murathan Mungan, 1980

“Yedi Kocalı Hürmüz” – Sadık Şendil, 1968

‘Keşanlı Ali Destanı’

Oyun, Türkiye’de epik tiyatronun öncüsü kabul edilen Haldun Taner tarafından 1964 yılında kaleme alındı.

“Keşanlı Ali Destanı” Genco Erkal’ın rejisiyle Gülriz Sururi, Engin Cezzar ve Semiha Berksoy’la birlikte 40 kişilik dev bir kadroyla ilk kez 1964’te sahnelenmişti.

“Keşanlı Ali Destanı”, tipleri, çevresi, müziği ile yüzde yüz ‘bizim’ olan nefis bir hiciv komedisi. Keşanlı Ali adında bir gecekondu efendisinin kahramanlık destanının iç yüzünü anlatan oyun aslında, bir gecekondu ortamı içinde ‘asil’ büyük şehri, bütün toplumu hicvediyor.

 Yücel Erten’in rejisiyle tekrar sahnede

Haldun Taner’in kaleme aldığı, Yalçın Tura’nın müziklerini yazdığı “Keşanlı Ali Destanı”, 2020-2021 tiyatro sezonunda İstanbul’daPervasız Tiyatro prodüksiyonuyla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Yücel Erten’in yönettiği oyunda Keşanlı Ali’yi İlker Ayrık, Zilha karakterini ise Birce Akalay canlandırıyor. Oyunda ayrıca, duayen oyuncular Meral Çetinkaya Şerif Abla; Köksal Engür Derviş Dayı/Sarhoş Rasih; Nilgün Kasapbaşoğlu ise Madam Olgakarakterlerine hayat veriyor. Ayhan Anıl, Aykut Taşkın, Cem Cücenoğlu, Hilmi Özçelik ve Burak Şafak’ın da rol aldığı oyunun dekorunda Barış Dinçel, kostüm tasarımında Gamze Kuş, ışık tasarımında ise Yakup Çartık’ın imzaları yer alıyor. Müzik direktörlüğünü Çiğdem Erken’in üstlendiği oyunun koreografisi Hamit Erentürk’e ait. Oyunda, 50 kişilik oyuncu kadrosuna 10 kişiden oluşan bir orkestra eşlik ediyor.

Prömiyeri 20 Şubat 2020 Perşembe akşamı saat 20.30’da TİM Show Center’da gerçekleşecek “Keşanlı Ali Destanı”, 29 Şubat 2020 Cumartesi akşamı saat 20.30’da yine TİM Show Center’da izlenebilir. Oyunun biletleri, biletix.com üzerinden ve gişeden temin edilebilir.