Google’dan Star Trek hayranlarına neo-Nazi yanlısı haber sitesi önerisi

Google’dan Star Trek hayranlarına neo-Nazi yanlısı haber sitesi önerisi

13/02/2020 Kapalı Yazar: Fırtına Dergi

Kullanıcılara arama alışkanlıklarına göre makaleler ve internet siteleri öneren bir Google aracının, geçtiğimiz Ocak ayında CBS kanalında yayınlanmaya başlanan Star Trek: Picard dizisi ile ilgili arama yapan kişilere önerdiği makalelerden birinin, beyazların üstünlüğünü savunan bir neo-Nazi haber sitesine yönlendirdiği ortaya çıktı.

Twitter’da durum gündeme gelince, Google’ın arama algoritmasında çalışan Danny Sullivan’dan bir açıklama geldi. Google’ın keşfet bölümünde yer alan her içeriğin Google News ile aynı kurallara uymasına özen gösterildiğini söyleyen Sullivan, söz konusu problem için özür diledi. Google’ın bağlantı verdiği Daily Stormer adlı neo-Nazi yanlısı internet sitesinin başka adrese taşındığı için bu türlü bir sorunun devam edebileceğini de açıklamasına ekledi.

Irkçı sitenin alan adı daha önce iptal edilmişti

2017 yılında Google ve GoDaddy, aynı yıl ABD’nin Charlottesville kentinde bir aracın ırkçılık karşıtı göstericilerin arasına dalmasını öven sitenin alan adını iptal etmişti. Fakat Daily Stormer, Rus alan adı ‘dailystormer.ru’ ile kısa sürede yeniden çevrimiçi olmuş ve kullanıcıların Tor ağı üzerinden siteye erişebilmelerini sağlamıştı.